Máte rádi kombinaci máku a švestek? Vyzkoušejte netradiční recept na makového šneka se švestkami.
Doba přípravy: asi 40 minut
Doba pečení: asi 60 minut
Na těsto:
200 g brambor
1 zarovnaná KL soli
300 g hladké mouky
1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
60 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
100 g měkkého polotučného tvarohu
80 ml mléka
80 ml oleje
Na náplň:
200 g mletého máku
100 g cukru
150 g měkkého polotučného tvarohu
100 ml mléka
1 žloutek
70 g lískových ořechů
500 g švestek
1 bílek
30 g lískových ořechů
Ještě potřebujeme:
dortovou formu (Ř 26 cm)
elektrický ruční šlehač
Příprava:
1. Na přípravu těsta brambory oloupeme a v osolené vodě vaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme vychladnout a na jemném struhadle nastrouháme.
2. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme tvaroh, mléko, olej a brambory a ručně vypracujeme dohladka.
3. Na přípravu náplně v míse smícháme mák s cukrem. Přidáme tvaroh, mléko a žloutek a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dohladka.
4. Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na obdélník (50 x 35 cm). Náplň naneseme na těsto, stejnoměrně rozetřeme a posypeme nasekanými ořechy. Plát podélně rozkrojíme a oba díly zavineme. Jeden plát stočíme do šneka a umístíme do středu vymazané a moukou vysypané formy. Druhý zavinutý plát obtočíme kolem prvního. Do mezer naskládáme očištěné půlky švestek řeznou stranou dolů. Povrch potřeme bílkem a posypeme nasekanými ořechy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 60 minut
5. Koláč necháme ve formě zchladnout.
Zdroj a foto: Dr. Oetker