Gastro

Makový šnek se švestkami

Máte rádi kombinaci máku a švestek? Vyzkoušejte netradiční recept na makového šneka se švestkami.

Doba přípravy: asi 40 minut 

Doba pečení: asi 60 minut 

Na těsto: 

200 g brambor 

1 zarovnaná KL soli 

300 g hladké mouky 

1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker 

60 g cukru 

1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker 

100 g měkkého polotučného tvarohu 

80 ml mléka 

80 ml oleje 

Na náplň: 

200 g mletého máku 

100 g cukru 

150 g měkkého polotučného tvarohu 

100 ml mléka 

1 žloutek 

70 g lískových ořechů 

500 g švestek 

1 bílek 

30 g lískových ořechů 

Ještě potřebujeme: 

dortovou formu (Ř 26 cm) 

elektrický ruční šlehač 

Příprava: 

1. Na přípravu těsta brambory oloupeme a v osolené vodě vaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme vychladnout a na jemném struhadle nastrouháme. 

2. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme tvaroh, mléko, olej a brambory a ručně vypracujeme dohladka. 

3. Na přípravu náplně v míse smícháme mák s cukrem. Přidáme tvaroh, mléko a žloutek a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dohladka. 

4. Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na obdélník (50 x 35 cm). Náplň naneseme na těsto, stejnoměrně rozetřeme a posypeme nasekanými ořechy. Plát podélně rozkrojíme a oba díly zavineme. Jeden plát stočíme do šneka a umístíme do středu vymazané a moukou vysypané formy. Druhý zavinutý plát obtočíme kolem prvního. Do mezer naskládáme očištěné půlky švestek řeznou stranou dolů. Povrch potřeme bílkem a posypeme nasekanými ořechy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 60 minut 

5. Koláč necháme ve formě zchladnout.

Zdroj a foto: Dr. Oetker


Diskuze: příspěvků