Společnost

Herci s vařečkou – VIP prostřeno

Ani tento týden nebudou milovníci jídla a známých tváří o nic ochuzení, neboť letní vydání VIP Prostřena pokračuje zajímavou čtveřicí: u stolu se sejdou Bára Nesvadbová, Jitka Smutná, Valérie Zawadská a Ivan Vyskočil.

Zajímá vás, kdo bude který den v televizi vařit? Přestože to víme, ponecháme vás v napětí. Nechte se překvapit!

Pondělí: Že by Bára Nesvadbová?

První den vás (možná?) přivítá spisovatelka a novinářka s dcerou Bibianou. Co uvaří, uvidíte v televizi. A co zajímalo nás? Třeba kdy se Bára naposledy přejedla (uznejte, že vůči její štíhlé postavě je to poněkud rozporuplná otázka). „Na narozeninách Bibiany marcipánovým dortem, protože ho nikdo jiný nechtěl jíst. A mně marcipán s vanilkovým krémem moc chutnal.“ Jestlipak se u toho dívala také na televizi, neprozradily zlé ani hodné jazyky, ale hádáme, že asi ne. Bára totiž u „telky“ netráví moc času a když už, pak sleduje zprávy. A také pořady o vaření s Emanuelem Ridim.


A co chutná spisovatelce a novinářce, která už děvět let nejí maso? „Nejraději vařím těstoviny, však také lasagne jsem uměla jako první, a ráda připravuji i sushi.“ A naopak? Nesnědla by dršťkovou polévku. A nejen ji. „Před více než deseti lety jsem byla na Srí Lance a tam jsem jedla dost netypických jídel, od chlebových placek po zvláštně připravené krevety. Jediné, na co jsem neměla odvahu, byla žabí stehýnka. Kdysi jsme měli na chalupě žábu Matyldu, bylo by mi to vůči ní blbý.“

Úterý: Že by Jitka Smutná?

Sympatická herečka, z televizního seriálu známá Lída Bernátová, se na své účinkování v Prostřenu připravovala tak důkladně, až se v rámci příprav jídlem docela odrovnala. „Zkoušela jsem menu, které jsem si do pořadu vymyslela. Bylo to v pořádku; až do moučníku, který mě totálně zlikvidoval. Tak jsem ho vyměnila za jiný.“ Jitka se považuje za „nárazovou „ kuchařku, ovšem o co méně, o to raději pak vaří – třeba když pozve své dospělé děti nebo přátele na večeři. A co ona sama nemusí mít na talíři? Shoduje se s Bárou, že má také trochu problém s dršťkovou polévkou, ale jinak sní snad všechno. „Dokonce jsem jednou ochutnala křupavou smaženou kobylku. Ale nesnědla bych třeba syrečky. Přestože sýry miluju.“ Nabrat energie do další divadelní sezony ji ovšem nepomůže jídlo, ale úplně něco jiného: „Těším se na závěr prázdnin, kdy budu se svou dcerou, jejím přítelem a ročním vnoučkem Františkem na chalupě, kterou máme přes 300 kilometrů od Prahy. František bude slavit první narozeniny a já se na to moc těším a doufám, že se tam celá ostravská větev naší rodiny sejde.“

Středa: Že by Valérie Zawadská?

Nenapodobitelný hlas jedné z našich nejlepších dabérek a hereček často slýcháme z televizních obrazovek. Na co se sama ráda podívá? „Během sezony se mimopracovně dostanu k televizi málokdy. Pokud mám volný večer, s chutí se podívám na Sběratele kostí nebo na Doktora House. Jinak sleduju zprávy. A například VIP zprávy považuju za moc dobrý nápad.“ Vzpomene si, které jídlo se naučit vařit jako první? „Když mi bylo asi osm, máma měla bouračku a byla nějaký čas v nemocnici. Tak se vařečky u nás doma ujal táta a vzal mě do kuchyně, abych se něco přiučila. Jedno z prvních jídel byl buřtguláš. Dodnes ho dělám stejně jako táta a mí tři chlapi doma ho mají moc rádi.“ Jaká tedy je Valérie kuchařka? „Myslet znamená houby vědět, říkala babička, jen používala jiné slovo. Proto si nemyslím, že jsem vynikající kuchařka, ale ani netvrdím, že jsem špatná. Vařím ráda a ještě raději peču. Ať už jsou to bábovky, buchty, bublaniny nebo dorty.“

Čtvrtek: Že by Ivan vyskočil?

Jedno je jisté – herec Ivan Vyskočil je skutečně jediným mužem v tomto hvězdném „vařícím“ týdnu. Ostatní, včetně jeho houbového bonmotu, už je nejisté, tak se nechte překvapit! A jak že to je s těmi houbami? „Houby nejím, pouze když mi je předloží některá z mých rozvedených manželek,“ žertuje známý milovník žen. Prozradí nám o jídle něco zajímavého? „Lidské chutě se mění. Jako malý kluk jsem vyloženě nesnášel koprovou omáčku s hovězím masem nebo rajskou. Dneska obě miluju.“ Jinak si myslí, že je docela dobrý kuchař. „Umím připravit i svíčkovou a dělám dobrou rajskou omáčku. Omáčky vůbec vařím rád. A mí strávníci si většinou pochutnají. Jediné, co nedokážu, je obložit talíř zeleninou, neumím ho moc dobře nazdobit.“ Možná, kdyby vyrazil na dovolenou za hranice, inspirace by se našla. „Letošní dovolenou jsem trávil chvíli v Chorvatsku, ale jinak jsem hlavně v Čechách. Když je hezky, rád jezdím na motorce. A na tyhle výjezdy se pokaždé v létě těším.“

Připravily. Marcela, Monika
Foto: archív FTV Prima
6. 8. 2012
 


Diskuze: příspěvků