Už se vám stalo, že jste v dobrém smyslu slova zažili gurmánský šok? Přihodit se však může i pravý opak, jak ostatně dokládají názory našich hereckých hvězd na kulinární téma. Nebojte se, vše zakončíme sladkou tečkou, která nebude mít chybu!
Máte-li rádi dobré jídlo a také si nedokážete představit život bez televize, pak možná sledujete letní VIP Prostřeno, které vysílá TV Prima během letošních prázdnin. Právě tento týden nám ukazují své kuchařské umění herci Oldřich Navrátil, Míša Dolinová, Ivana Andrlová a zpěvačka Yvetta Blanarovičová. Čím pohostí ostatní, to se až na jednu výjimku dozvíte díky televizi. Nás více zajímali jejich zkušenosti, zážitky a případně i rady, které se točily výhradně kolem jídla.
Oldřich Navrátil: Co je na talíři v zahraničí příliš neřeší
Populární herec říká, že se dobře nají kdekoliv – neboli jídlo je až na posledním místě, co v zahraničí řeší. Pochutnal si prý všude, ať už byl na Taiwanu, v Kanadě, v Dominikánské republice… Třeba na Taiwanu některé lahůdky viděl a jedl poprvé, včetně různých mořských potvor, mnoha mušlí a škeblí nebo třeba žabích stehýnek (která, jak dodává, jedl tenkrát popové i naposledy). „U mě rčení, že láska prochází žaludkem, neplatí. Bývalou ženu jsem k plotně nepustil. A mou nynější manželku Moniku taky ne. Máme to obráceně. Ona všechno zapojí a leccos doma spraví a já vařím.“
Yvetta Blanarovičová: Kde jí nejvíc chutná?
Také zpěvačka a herečka je velký světoběžník, ovšem za hranice všedních dnů nevyjíždí kvůli mlsnému jazýčku, ale za zážitky. Přesto se svěřila, že jí chutnalo v Indonésii, Himálajích i v Evropě. „A nejvíc v Itálii, ve Španělsku a Francii.“ Dalo by se říci, že někde zažila doslova gurmánskou bombu? My to hádáme na Francii – a je to tak! „Gurmánský šok jsem v dobrém slova smyslu zažila v Moulin de Mougins u Cannes, kde jsem byla na festivalu. Měla jsem menu párované s vínem a nestačila jsem zírat, co všechno se dá připravit z lanýžů.“ A jak to vypadá u ní doma v kuchyni, jestlipak se řídí heslem, že láska prochází žaludkem? „Vyrůstala jsem se dvěma bratry, navíc mám třiadvacetiletého syna, proto se u nás doma vařila hodně tak zvaná chlapská jídla. Ale teď nejvíc miluju středomořskou kuchyni a jsem ráda, že má láska má stejně jako já rád krevety, chobotničky, lanýže…“
Míša Dolinová: Hezky česky!
V době, kdy u nás už pomalu zdomácněly mnohé zahraniční kuchyně a thajským nebo francouzským menu už nikoho neohromíte, nás zajímá, na jakých dobrotách si smlsne herečka jako proutek. Míšina odpověď je s ohledem na její postavu ohromující: „Poslední dobou mi strašně moc chutnají česká jídla. Třeba dobroty ze zabijačky nebo smažený sýr.“ A pokud by zašátrala v paměti, prozradí nám svůj gurmánský šok? „Když jsme byli s Hudebním divadlem v Karlíně v Japonsku, v hotelu servírovali velmi bohaté snídaně. Na výběr byly i mořské řasy, uzené ryby a různé jiné potvory, ale upravené tak, že z nich ta rybina byla hodně cítit. Obvykle je moc ráda jím, ale když jsem je ucítila hned po ránu, většinou se mi z nich trochu zvedal žaludek.“.
Ivana Andrlová: Zkuste televizní dezert
Herečka a dabérka tvrdí, že po jídle jí v zahraničí nebylo špatně. Asi také proto, že v hotelích se běžně servírují švédské stoly a co se člověku nezdá, to nemusí okusit. Vy však můžete ochutnat její rychlý dezert, který také servírovala svým kolegům v rámci televizního VIP pořadu. Jde o jednoduchý dezert ze Španělska – nakrájené plátky pomerančů zakápněte olivovým olejem, ozdobte vanilkovou zmrzlinou a zalijte pomerančovou šťávou. „Protože mi k pomerančům pasuje chuť čokolády, udělala jsem k nim ještě z kvalitní hořké čokolády a smetany čokoládové nočky,“ upřesňuje Ivana. Zkusíte to také?
Připravily: Marcela, Monika
Foto: archiv TV Prima
25. 7. 2012