Gastro

Hruškový koláč

Tento recept kombinuje hrušky, podmáslí a koření, což vypadá hodně lákavě.

Vystačí na: asi 16 porcí 

Doba přípravy: asi 40 minut 

Doba pečení: asi 40 + 20 minut 

Na těsto: 

500 g hrušek 

1 PL šťávy z citrónu 

200 g změklého másla nebo margarínu 

150 g hnědého cukru 

1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker 

kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu 

1 zarovnaná PL mleté skořice 

1 zarovnaná KL mletého zázvoru 

1/2 KL mletého muškátového květu 

4 žloutky 

400 g hladké mouky 

1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker 

1/2 KL Jedlé sody Dr.Oetker 

70 g tekutého medu 

250 ml podmáslí 

Na bezé: 

4 bílky 

špetka soli 

100 g moučkového cukru 

Ještě potřebujeme: 

koláčovou formu (0 28 cm) 

 elektrický ruční šlehač 

Příprava: 

1. Na přípravu těsta hrušky oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a pokapeme šťávou z citrónu. 

2. V míse vyšleháme máslo nebo margarín elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme cukr, vanilínový cukr, kůru, skořici, zázvor, muškátový květ a žloutky a šleháme asi 1 minutu. Mouku smícháme s kypřicím práškem a sodou a střídavě s medem a podmáslím vyšleháme na středním stupni dohladka. Zlehka vařečkou vmícháme hrušky. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme. Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 40 minut 

3. Na přípravu bezé v míse vyšleháme bílky se solí na nejvyšším stupni dotuha. Krátce zašleháme cukr. Bezé naneseme na horký koláč a pomocí lžíce vytvoříme malé prohlubně. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě uvedené v bodě 2. Doba pečení: asi 20 minut 

4. Koláč necháme ve formě vychladnout. 

Tip: Pro lepší chuť můžeme med nahradit javorovým sirupem.

Připravila: Katka
Foto: Dr. Oetker


Diskuze: příspěvků