Gastro

Jablkový koláč Tarte Tatin

Podzim se nese ve znamení jablek. Upečte si doma slavný obrácený jablkový koláč Tarte Tatin podle šéfcukráře Jaroslava Bézy, specialisty na francouzské dezerty a cukrovinky z Petite France.

Z másla a cukru si uděláme karamel. Přidáme na čtvrtky rozkrájená raději tvrdší jablka a dusíme do změknutí. Poté jablka v karamelu necháme vychladnout. 

Porcelánovou formu vymažeme máslem a kolem dokola si uděláme rantl z listového těsta. Dovnitř dáme jablka v karamelu, okraj pomažeme vejcem a navrch položíme plát listového těsta – tak, aby lícovalo s formou. Vršek propícháme vidličkou, aby mohla z jablek odcházet pára a těsto nám nepopraskalo.


Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů zhruba 40 minut. Necháme úplně vychladnout, poté koláč otočíme, vyndáme z formy a pomažeme rozehřátou meruňkovou marmeládou.


Foto: Petite France


Diskuze: příspěvků