Zdraví

Jak se v horku ochladit: vyzkoušejte ochlazující potraviny

Sbírání kytiček

Tropické dny jsou stále častější i v našich zeměpisných šířkách a pobyt v místnosti bez klimatizace často připomíná spíš nedobrovolnou saunu. Jak se ochladit, když nemůžete z práce utéct do parku nebo k vodě? Pomoci může i dobře nastavený jídelníček. Jaké potraviny do něj zařadit v parných dnech a kterým se raději vyhnout?

Pitný režim

V horkých letních dnech by denní příjem měl odpovídat 0,04násobku naší váhy. Pokud ručička ukazuje 60 kg, měli byste tedy denně vypít 2,4 litru tekutin – samozřejmě s přihlédnutím k fyzické aktivitě, věku i zdravotnímu stavu. Pijte pravidelně a přiměřeně během celého dne – nedostatek i extrémní nadbytek tekutin znamená vyšší zátěž ledvin. A pozor si dejte na oblíbené ledově vychlazené nápoje.

Ovoce a zelenina

Po čem tedy v horkých letních dnech sáhnout? Podle webu bebodywise.com je skvělou volbou ovoce, které obsahuje hodně vody – například oblíbený vodní meloun, tvořený z více než 90 % vodou. Najdete v něm cenné antioxidanty včetně vitaminů A a C a také minerály jako fosfor, selen či zinek. Dopřejte si denně hrst bobulí – jahod, rybízu nebo borůvek – i ty vám s hydratací pomohou. V létě si můžete bez obav vychutnat také citrusové plody, které jsou výborným zdrojem vitaminu C, jenž pomáhá bojovat proti volným radikálům a chrání před poškozením způsobeným UV zářením.

Na jídelníček zařaďte i dostatek zeleniny, která je na horké dny ideální. Sáhnout můžete po okurce, salátech, rajčatech či ředkvičkách. A nezapomeňte také na bylinky – máta má díky obsahu mentolu příjemně chladivý efekt, a k tomu i antibakteriální a antivirální vlastnosti. Domácí limonáda s citronem a mátou vás tak zaručeně ochladí.

Omezte maso a alkohol

V létě většina z nás přirozeně tíhne k lehčím jídlům, která jsou snadno stravitelná. Pokud jste celoroční „masožravec“, zkuste během horkých dnů příjem masa omezit. Jídla bohatá na bílkoviny totiž pocit tělesného tepla spíše zvyšují a konzumace půlkilového steaku tak dá tělu v létě opravdu zabrat.

Stejně tak byste se v horkých dnech měli vyvarovat přílišné konzumaci alkoholu, který organismu koneckonců nesvědčí bez ohledu na roční dobu. Alkohol významně ovlivňuje termoregulaci a dehydratuje a pokud tekutiny nedoplníte, hrozí ve vyšších teplotách riziko vyčerpání i úpalu.

Doplňte důležité minerály

Pocení a nadměrná fyzická aktivita vyžaduje doplnění látek, které tělo vyloučí. V létě nezapomínejte dodat organismu především hořčík, který je důležitý pro správné fungování nervového systému, hraje zásadní roli v regulaci krevního tlaku a přispívá ke správné hydrataci organismu. Dopřát si ho můžete v listové zelenině ve formě salátu, v avokádu na ranním toastu nebo třeba v banánech, které rovněž patří mezi potraviny s „chladivým“ účinkem.

Připravil: Martin Thoř

Zdroj informací: Kosik.cz, bebodywise.com/blog/body-cooling-foods/
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků