Společnost

Jak vaří české hvězdy

Baví vás sledovat pořady o vaření? Pak máte v létě poměrně dost důvodů, proč zapínat televizi. Na Primě běží léto se známými osobnostmi v kuchyni a tento týden vás zvou k virtuálnímu posezení u něčeho dobrého herečky Kateřina Brožová a Markéta Hrubešová, moderátor Alexandr Hemala a herec Pavel Trávníček.

Co budou vařit, to vám prozradí televizní obrazovka, a my k tomu přidáváme, co jsme se od známých tváří dozvěděli.


Kateřina Brožová sází na českou klasiku

Zajímá vás, s jakým pokrmem sklízí u své rodiny nebo přátel tato půvabná herečka zaručený úspěch? Možná vás překvapí, že nejde o žádnou exotiku ani experiment: „Vždycky zaboduju s kachnou, zelím a domácím bramborovým knedlíkem. Nebo s roštěnkami dušenými na houbách nebo mrkvi.“ A vzpomněla by si, jaké vůbec první jídlo kdy uvařila? „Brzo jsem začala péct vánoční cukroví. To mě moc bavilo. Taky jsem vždycky milovala těsto na bublaninu. Takže předpokládám, že mé první povedené jídlo bylo něco pečeného a sladkého.“ Do třetice jsme se optali, zda sleduje televizní pořady o vaření: „Občas ano a také jsem něco podle nich zkoušela uvařit. Víc mě ale baví dívat se třeba na přírodopisné seriály nebo dokumenty například o podmořském světě. Nedávno jsem byla pár dní nemocná a pustila si přes den televizi. Zrovna v ní běžela repríza seriálu Dobrá voda. Jako holka, která trávila spoustu času u koní, jsem tento seriál milovala, tak jsem se s chutí dodívala. Jinak sleduju zprávy a publicistiku a nikdy si nenechám ujít mou oblíbenou pohádku Tři oříšky pro Popelku.“

 

Markétu Hrubešovou fascinuje kuchyně odmalička

Herečka je známá nejen díky své presu, ale i tím, že ji vaření baví. Což dokládá nejen moderování pořadů o vaření, ale i vydání své vlastní kuchařské knihy. Proto jí stoprocentně věříme, když říká, že kuchyně ji odmalička fascinovala. „Jako holka jsem měla zápisníček, který jsem nadepsala RADY A RECEPTY a tatínek mi ještě do závorky doplnil ROZUMY. Pamatuju si, jak mě to naštvalo.“ Aby byla ohledně kulinární magie více v obraze, sleduje různé pořady o vaření, včetně zahraničních. „Pořád na sobě pracuju, kupuju si nové kuchařky, zkoumám recepty na internetu. Když mě některý zaujme, tak ho sama vyzkouším, případně přidám nějakou další ingredienci.“ Jak by tedy zněl její tip na dobré jídlo, které servíruje svým blízkým? „Možná to zní trochu neskromně, ale já zaboduju skoro vším. Protože oni všichni vědí, že ať uvařím cokoliv, vždycky jim to bude chutnat. A já mám radost, když mi to dají najevo.“ Markéta si však dovede vychutnat nejen chvíle strávené u plotny, ale také čas vyhrazený odpočinku. Chystá se v nejbližší době na dovolenou? „V srpnu se budeme toulat někde po Francii, kde chceme mimo jiné vidět i vinice. A ke konci srpna budu v porotě soutěže Nejlepší školní jídelna. Moc se na to těším, tato tematika mě zajímá a v budoucnu bych se na stravování dětí chtěla víc zaměřit.“

 

Pavel Trávníček přešel od vajíček ke steakům

Když byl Pavel malý, jeho maminka mu stále zdůrazňovala, že se musí umět postarat se o sebe sám, a k tomu samozřejmě patří i kuchařská dovednost. Proto dodnes vzpomíná, že jeho prvním pokusem byla smažená vejce na cibulce. A jak je to dnes? Baví ho připravovat speciality z kvalitního masa. „Udělat třeba dobrý hovězí steak není vždycky jednoduché, je to prubířský kámen všech kuchařů. Já se v tomto směru pořád učím, ale většinou slavím úspěch. A když k masu servíruju i nějakou dobrou omáčku, je to dokonalé.“ O dokonalosti ovšem není řeč vždy a za každých okolností, proto se ptáme, co kdy snědl nejhoršího? „Nestalo se mi, že bych jedl něco odporného, ale mám jeden děsivý zážitek spojený s jídlem. Už je to hrozně dávno – cestovali jsme vlakem do Rumunska k moři, nikam jinam se jet tenkrát nedalo. Měli jsme s sebou jen žebradlo, v něm plavky, ručník a tvrdý salám. Ve vlaku jsme ten salám jedli s rohlíky a při jídle usnuli. Proto jsme neslyšeli, že k nám přistoupili nějací Rumuni, kteří nám ten salám snědli, aniž jsme se probudili.“

 

Alexandra Hemalu baví grilování

Známý moderátor se nám svěřil, že se mu líbí, když člověk dokáže spojit dobré jídlo s posezením s přáteli pokud možno ještě venku a navíc pak po příjemně strávených chvílích nemusí umývat spoustu nádobí. Proto své hosty zve na grilování. A na čem jiném si ještě dokáže (ne)pochutnat? „Zhruba před pětatřiceti lety jsme byli v Anglii. Vybavuju si, že mi v jedné restauraci v Londýně strašně nechutnalo jídlo, které nám přinesli. Nebylo exotické a nebylo asi ani nijak špatné, ale anglická strava pro mě zřejmě není to pravé. To dávám raději přednost specialitám čínské kuchyně.“

Připravily: Monika, Marcela
Foto: archiv TV Prima.
31. 7. 2012


Diskuze: příspěvků