Domácnost

Jaký tuk používat na smažení: sledujte bod zakouření

Sbírání kytiček

Máte rádi smažené pokrmy? A připravujete je na oleji, sádle nebo másle? O odborný názor na to, který tuk se hodí na smažení, jsme požádali RNDr. Lucii Svobodovou, která se věnuje výživě a zdravému životnímu stylu.

V první řadě samozřejmě upozorňuje, že je třeba hlídat si množství použitého oleje, protože smažené pokrmy přece jen nepatří k těm zdravějším. Pokrmy, které pojmou více tuku, lze v některých případech připravit nasucho.

Máslo a sádlo

Máslo je lahodné namazané na chlebu nebo čerstvé křupavé housce, ale pro tepelnou úpravu se nehodí. Proč? Přepaluje se už při 110 stupních Celsia.

A co sádlo, dříve běžný základ pro smažení? Posléze ho nahradila modernější řešení, ale dnes se k němu zase pomalu vracíme. Nutno ovšem podotknout, že v sádle se skrývá hojné množství nasycených tuků. Z pohledu teplotní stability – tedy bodu, kdy se začíná přepalovat, se bavíme zhruba o 180 stupních Celsia.

Olivový olej

Nyní se zastavme u olivového oleje, jehož popularita v posledních letech rovněž nabrala na velkých obrátkách. Co myslíte, hodí se extra panenský olivový olej na smažení? Pokud říkáte „ano“, máte pravdu, protože se začíná přepalovat při 210 stupních Celsia. Jenže vysoké teploty likvidují tělu prospěšné antioxidanty. Co s tím? Extra panenský si nechte na přípravu salátů a pro tepelnou úpravu pokrmů zkuste olivový olej z pokrutin, neboli z druhého lisu. Má shodnou teplotní stabilitu a chuť. A vyjde vás na méně korun.

Rýžový olej

Mezi méně známé oleje patří například rýžový, jehož teplotní stabilita se pohybuje kolem 215 stupňů Celsia, a proto se dobře hodí na smažení. Běžně bývá k dostání ve velkých obchodech s potravinami.

Řepkový olej

A koho považuje odbornice za favorita? Je to řepkový olej. Má nízký obsah nasycených mastných kyselin a současně vysoký podíl mono nenasycených mastných kyselin, což ho katapultovalo na nejvhodnější olej na tepelnou úpravu. Ještě k tomu slibuje nejvyšší obsah omega 3 mastných kyselin v porovnání s běžnými tuky.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: RNDr. Lucie Svobodová - odbornice na zdravý životní styl, www.healthline.com/nutrition/rapeseed-oil, www.healthline.com/nutrition/rice-bran-oil, en.wikipedia.org/wiki/Template:Smoke_point_of_cooking_oils
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků