Gastro

Kaiserschmarrn s jahodami od Šéfkuchaře Marka Fichtnera

Sbírání kytiček

Lahodná trhaná palačinka inspirovaná rakouskou klasikou, povýšená čerstvými jahodami, křupavými mandlemi a čepicí zakysané smetany na božský dezert. Vyzkoušejte Kaiserschmarrn s jahodami.

Tento recept pro vás připravil Marek Fichtner, šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace Červený Jelen, muž s životním příběhem hodným amerického snu. Ve své kuchařce servíruje 80 receptů inspirovaných lesem, vodami, zahradou a dvorkem. Jeho cesta vedla z malé vesnice až na paluby zaoceánských parníků a do královských paláců – a propsala se i do jeho první Kuchařky kořeněné životem.

PŘÍPRAVA      30 min.
PEČENÍ          20 min.
PORCE           4 porce

Marek Fichtner: Kuchařka kořeněné životem
Marek Fichtner: Kuchařka kořeněné životem

Těsto

  • 6 ks vejce
  • 375 g mléko
  • 15 g rum
  • 300 g hladká mouka
  • 60 g moučkový cukr
  • 7 g kypřicí prášek
  • 2 g sůl
  • 100 g přepuštěné máslo
  • 100 g mandle (plátky)
  • 50 g krystalový cukr
  • 1 ks citron (šťáva)

Postup

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme v tuhý sníh.

Žloutky spojíme s mokrými surovinami (mléko, šťáva z citronu, rum) a suché suroviny také smícháme.

Do mokré směsi postupně zapracujeme suché ingredience tak, aby nevznikly žádné hrudky, a nakonec lehce vmícháme našlehaný sníh.

Rozpálíme pánev a rozpustíme na ní přepuštěné máslo. Nalijeme část těsta tak, aby bylo vysoké alespoň 2 cm a na mírném ohni opékáme. Na neopečenou stranu nasypeme část plátků mandlí, aby se zapekly do těsta. Když je těsto zespoda zlatavé, otočíme ho a opékáme stejně z druhé strany. Jakmile těsto zezlátne z obou stran, začneme ho pomocí dvou vařeček trhat na menší kusy.

Když je těsto natrhané, zasypeme ho cukrem a necháme zkaramelizovat.

Jahodová omáčka

  • 1 kg jahody
  • 1 g moučkový cukr
  • 1 ks citron (šťáva)

Jahody (pokud máme mražené, tak povolené) rozmixujeme společně s cukrem do hladkého krému. Podle chuti můžeme přidat citronovou šťávu.

Na dokončení

  • 200 g mandle (plátky)
  • 500 g zakysaná smetana
  • 1/2 ks vanilkový lusk
  • 50 g moučkový cukr
  • 400 g jahody (čerstvé)

Mandle rozložíme na plech a pečeme v troubě při 170 °C zhruba 10 minut, dokud nezezlátnou.

Hotový trhanec položíme na jahodovou omáčku a zdobíme oslazenou zakysanou smetanou s vanilkou, mandlemi a čerstvými jahodami.

Připravila: Martina Vydrová

Zdroj informací: šéfkuchař Marek Fichtner, Martina Vydrová
Zdroj fotografií: Albatros media
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL