Lahodná trhaná palačinka inspirovaná rakouskou klasikou, povýšená čerstvými jahodami, křupavými mandlemi a čepicí zakysané smetany na božský dezert. Vyzkoušejte Kaiserschmarrn s jahodami.
Tento recept pro vás připravil Marek Fichtner, šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace Červený Jelen, muž s životním příběhem hodným amerického snu. Ve své kuchařce servíruje 80 receptů inspirovaných lesem, vodami, zahradou a dvorkem. Jeho cesta vedla z malé vesnice až na paluby zaoceánských parníků a do královských paláců – a propsala se i do jeho první Kuchařky kořeněné životem.
PŘÍPRAVA 30 min.
PEČENÍ 20 min.
PORCE 4 porce

Těsto
- 6 ks vejce
- 375 g mléko
- 15 g rum
- 300 g hladká mouka
- 60 g moučkový cukr
- 7 g kypřicí prášek
- 2 g sůl
- 100 g přepuštěné máslo
- 100 g mandle (plátky)
- 50 g krystalový cukr
- 1 ks citron (šťáva)
Postup
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme v tuhý sníh.
Žloutky spojíme s mokrými surovinami (mléko, šťáva z citronu, rum) a suché suroviny také smícháme.
Do mokré směsi postupně zapracujeme suché ingredience tak, aby nevznikly žádné hrudky, a nakonec lehce vmícháme našlehaný sníh.
Rozpálíme pánev a rozpustíme na ní přepuštěné máslo. Nalijeme část těsta tak, aby bylo vysoké alespoň 2 cm a na mírném ohni opékáme. Na neopečenou stranu nasypeme část plátků mandlí, aby se zapekly do těsta. Když je těsto zespoda zlatavé, otočíme ho a opékáme stejně z druhé strany. Jakmile těsto zezlátne z obou stran, začneme ho pomocí dvou vařeček trhat na menší kusy.
Když je těsto natrhané, zasypeme ho cukrem a necháme zkaramelizovat.
Jahodová omáčka
- 1 kg jahody
- 1 g moučkový cukr
- 1 ks citron (šťáva)
Jahody (pokud máme mražené, tak povolené) rozmixujeme společně s cukrem do hladkého krému. Podle chuti můžeme přidat citronovou šťávu.
Na dokončení
- 200 g mandle (plátky)
- 500 g zakysaná smetana
- 1/2 ks vanilkový lusk
- 50 g moučkový cukr
- 400 g jahody (čerstvé)
Mandle rozložíme na plech a pečeme v troubě při 170 °C zhruba 10 minut, dokud nezezlátnou.
Hotový trhanec položíme na jahodovou omáčku a zdobíme oslazenou zakysanou smetanou s vanilkou, mandlemi a čerstvými jahodami.
Připravila: Martina Vydrová

