Tvarem někomu může připomínat broskev, ovšem na rozdíl od ní nemá pecku. Snadno se konzumuje, skvěle chutná a je zdravé. Víte, že kaki se poprvé objevilo už v 7. století v Číně, Koreji a Japonsku? Do Evropy dorazilo přibližně o tisíc let později.
Dnes se pěstují doslova stovky odrůd, zejména pak v Číně a Japonsku. Dvě nejdůležitější odrůdy na evropském trhu ovšem představují kaki Persimon Bouquet, pěstované ve Španělsku, a Sharonovo ovoce z Izraele. Odrůda kaki Persimon Bouquet se prodává přibližně od poloviny října do prosince, kdežto Sharonovo ovoce dozrává v prosinci a lednu.
Chutné a zdravé ovoce
Kaki Persimon Bouquet (dále jen kaki) nabízí ve 100 g přibližně 293 kJ, což je velmi dobrá zpráva pro všechny, kteří si hlídají štíhlou linii. Pokud hledáte další plus, pak vězte, že u čerstvých plodů na přímou konzumaci se ani nemusí loupat slupka.
Podle webu Healthline.com nabízí kaki celou škálu tělu prospěšných složek. Vitamíny A, C, E, B6 a minerály draslík, měď, vápník, fosfor. Vedle vlákniny nabízí také antioxidanty flavonoidy a betakaroten. Kaki obsahuje 20 % denní dávky vitaminu C, který spolu s obsaženými flavonoidy a karetoinidy působí proti zánětu. Obsahuje také kvercetin a kemferol, které pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění. Navíc kyselina tříslová a gallová pomáhají snížit krevní tlak.
Ale to není vše. Díky vláknině budou lépe pracovat vaše střeva a pektin zase přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Dále nabízí potřebné aminokyseliny, které si náš organismus neumí vyrobit. Zajímavý je rovněž antioxidant lykopen zpomalující stárnutí. Shrnuto a podtrženo: kaki podporuje imunitu, činnost metabolismu, doporučuje se i při stresu a únavě.
Jak ho konzumovat?
Snadno – plod omyjte a můžete si na něm pochutnávat. Hodí se i do ovocných salátů, jako náplň například štrúdlu, můžete z ně připravit džem stejně jako třeba chutney, ovšem dá se i konzervovat, například mražením. Kaki se nebojte ani jako přílohy například ke kuřecímu, vepřovému nebo jehněčímu masu.
Připravila: Věra Hájková