Kniha patří mezi krásné vánoční dárky. Pokud chcete obdarovat někoho blízkého, kdo rád vaří, radost mu udělá zajímavá kuchařka.
Martina Baťhová: Vaříme lehce

Hledáte zdravou inspiraci do kuchyně pro celou rodinu anebo jídla, která zvládnete připravit lehce, i když času není nazbyt? „Mít zápřah“ nemusí vést k odbývání se špatným jídlem. Naopak bychom se měli dopovat zdravou energií, která nás bude vyživovat. Když se o věci dobře staráme, budou nám dlouho sloužit. A o zdraví to platí dvojnásob.
Kuchařka s více než 90 recepty nabízí i řadu možností, jak jídla upravovat a kombinovat mezi sebou. Dozvíte se i tipy, jak některé recepty jednoduše přeměnit a vychutnat si je na jiný způsob. Skladba reflektuje vyvážený jídelníček založený především na vegetariánské stravě, ale nechybí v něm ani živočišné produkty včetně masa a ryb. A pokud hledáte inspiraci na jídlo, které uvaříte na dva dny, sbalíte do krabiček nebo na výlety, nepřehlédněte ikony, které vás ke správným receptům snadno navedou. Vydal CPRESS.
Chili Ta Tuy: Špetka Chili

Tohle není typická asijská kuchařka. Je určená těm, kdo autenticitu rádi vymění za hravost. Chili Ta, dcera vietnamských imigrantů a jedna z našich nejúspěšnějších gastro influencerek, vám otevírá brány do světa, kde se snoubí asijské chutě s lokálními surovinami. Špetka Chili vyšla poprvé v roce 2022. Nové vydání obsahuje deset nových receptů a další tipy nejen z vietnamské kuchyně.
Vietnamská food influencerka Chili Ta Thuy (vlastním jménem Ta Thuy Dung) je jedním z nejvýraznějších hlasů mladé generace Vietnamců vyrůstajících v Česku. Místo oblíbené preference vietnamských rodičů – práva, lékařství a ekonomie – se vydala svou vlastní cestou. Vystudovala marketing, pracovala jako manažerka sociálních sítí a dnes ji na Instagramu sleduje 296 tisíc lidí včetně rozličných celebrit. Vydalo MOTTO.
Hirohiko Shoda: Umění tradiční japonské kuchyně

Tahle kniha není jen obyčejná kuchařka – i když zde samozřejmě najdete desítky skvělých receptů. Je i drobnou exkurzí do tajemství japonského životního stylu a filosofie japonské kuchyně. Termínem washoku se totiž označuje jak japonská strava, tak celá japonská kultura stravování, včetně sociálních a duchovních aspektů spojených s uměním servírování, konceptem respektu k jídlu, společenskosti a pohostinnosti a s pravidly týkajícími se etikety a životního stylu. V širším konceptu washoku jsou zahrnuty také tradiční japonské techniky zpracování, ochrany a propagace surovin z různých regionů Japonska.
Pojďme tedy nahlédnout do jedné z nejstarších a nejsofistikovanějších kulinářských kultur světa, která ctí kvalitu a čerstvost ingrediencí stejně, jako dokonalé řemeslné zpracování nástrojů a nádobí a pochopitelně i dokonale promyšlené postupy přípravy jídla.
Autor knihy je mistr japonské kuchyně, který ovšem dlouhá léta žije v Itálii, kde přednáší na několika špičkových gastronomických akademiích a je hvězdou televizních pořadů věnujících se japonské kuchyni. Pro nás má tento fakt tu výhodu, že autor dokonale zná evropské prostředí, takže v receptech používá takové suroviny, které si zde snadno opatříte. Vydalo Nastole.
Připravila: Martina Vydrová