Gastro

Krém z muškátové dýně s fíkovým balzamikovým krémem, krutony a avokádem

Sbírání kytiček

Mezi halloweenské dekorace patří neodmyslitelně vydlabaná a vyřezaná dýně. Pro svoji zajímavou chuť a pozitivní vliv na zdraví se těší stále větší popularity i v kuchyni. Pokud se chystáte slavit Halloween a nevíte, co udělat s vydlabaným vnitřkem dýně, máme pro vás recept na netradiční dýňovou ploévku.

Podle nutriční terapeutky Kerri-Ann Jennings, MS, RD z webu Healthline.com obsahuje dýňová dužina mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení a správnou funkci střev. Bohatá je také na důležitý antioxidant beta-karoten, který chrání organismus a je zdrojem vitamínu A.

Pokud jste se rozhodli zhubnout nebo si jen držíte linii, dýně by ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. Obsahuje minimum kalorií, ale jakékoliv jídlo s touto zeleninou vás příjemně zasytí. Samozřejmě záleží na tom, s čím dýni zkombinujete.

Ingredience:

  • 500 g muškátové dýně
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g mouky
  • 500 ml mléka
  • 500 ml mléka
  • Tymián
  • Šalvěj
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej
  • 1 avokádo
  • 4 lžíce Fíkového balzamikového krému

Postup:

  1. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji dozlatova.
  2. Přidáme oloupanou, vypeckovanou a na menší kusy nakrájenou muškátovou dýni, rozdrcený česnek, tymián, šalvěj, krátce orestujeme a zalijeme smetanou a mlékem.
  3. Uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, dle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky, dochutíme solí a pepřem a ještě chvilku povaříme.
  4. Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na měsíčky a zprudka orestujeme na olivovém oleji, dochutíme solí a pepřem a před podáváním pokapeme fíkovým balzamikovým krémem.

Zdroj: Kalamáta Papadimitriou, www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review#health-benefits
Foto: iStock

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL