Mezi halloweenské dekorace patří neodmyslitelně vydlabaná a vyřezaná dýně. Pro svoji zajímavou chuť a pozitivní vliv na zdraví se těší stále větší popularity i v kuchyni. Pokud se chystáte slavit Halloween a nevíte, co udělat s vydlabaným vnitřkem dýně, máme pro vás recept na netradiční dýňovou ploévku.
Podle nutriční terapeutky Kerri-Ann Jennings, MS, RD z webu Healthline.com obsahuje dýňová dužina mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení a správnou funkci střev. Bohatá je také na důležitý antioxidant beta-karoten, který chrání organismus a je zdrojem vitamínu A.
Pokud jste se rozhodli zhubnout nebo si jen držíte linii, dýně by ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. Obsahuje minimum kalorií, ale jakékoliv jídlo s touto zeleninou vás příjemně zasytí. Samozřejmě záleží na tom, s čím dýni zkombinujete.
Ingredience:
- 500 g muškátové dýně
- 100 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g mouky
- 500 ml mléka
- 500 ml mléka
- Tymián
- Šalvěj
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
- 1 avokádo
- 4 lžíce Fíkového balzamikového krému
Postup:
- Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji dozlatova.
- Přidáme oloupanou, vypeckovanou a na menší kusy nakrájenou muškátovou dýni, rozdrcený česnek, tymián, šalvěj, krátce orestujeme a zalijeme smetanou a mlékem.
- Uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, dle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky, dochutíme solí a pepřem a ještě chvilku povaříme.
- Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na měsíčky a zprudka orestujeme na olivovém oleji, dochutíme solí a pepřem a před podáváním pokapeme fíkovým balzamikovým krémem.
Zdroj: Kalamáta Papadimitriou, www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review#health-benefits
Foto: iStock

