Jedním ze základů krkonošské kuchyně byly brambory, které se připravovaly jednoduše, ovšem nápaditě. Vařily se ve slupce a pak se podávaly se solí a zapíjely mlékem nebo oloupané se solí a kmínem. Výborný je ovšem i bramborový koláč s jablky.
Suroviny: 200 g cukru krupice, 100 g máku, 200 g hladké mouky, 100 g vařených brambor, 3 vejce, 2 jablka, 100 ml smetany ke šlehání, 50 g sádla, 1 vanilkový cukr, půl prášku do pečiva.
Citronová poleva: 300 g cukru moučka, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy.
Postup: Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Jablka očistíme a nakrájíme na malé kousky, nebo nastrouháme, brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme se smetanou, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a mletý mák. Úplně na závěr vmícháme rozpuštěné, ne příliš teplé sádlo a zlehka promícháme. Těsto dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut při 150°C. Pak necháme prochladnout, vyklopíme na kovovou mřížku a necháme zcela zchladnout. Polevu připravíme z cukru, do kterého přidáme mléko a citronovou šťávu, pořádně promísíme, až vznikne hladká hmota. Polevu rozetřeme na povrch koláče a necháme ztuhnout.
Připravila: Zuzana