Není koláč jako koláč a tento kuřecí můžete servírovat klidně i jako hlavní chod. Sdílíte rádi talíř s někým, koho máte rádi? Vyzbrojte se lžícemi a společně se pusťte do horkého koláče přímo z pekáče. Tak se totiž tento kuřecí jí úplně nejlépe. Pokud byste ho ale raději porcovali, počkejte na vychladnutí.
INGREDIENCE:
• 1 lžíce oleje
• 600 g kuřecích prsou
• 100 g slaniny v celku
• 180 g šalotky
• 2 stroužky česneku
• 250 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
• snítka čerstvého tymiánu
• 2 lžíce hladké mouky
• 300 ml kuřecího vývaru
• 200 ml zakysané smetany
• 1 balení listového těsta
• 1 vejce
• sůl, pepř
• lžička uzené sladké papriky
• muškátový oříšek
POSTUP:
1. Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Ty osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
2. Rozpalte pánev a kuřecí maso na oleji osmahněte dozlatova spolu se slaninou, kterou jste nakrájeli na kostičky.
3. Přidejte šalotky nakrájené na čtvrtiny a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete.
4. Vše zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Poté přilijte vývar a vmíchejte smetanu, přidejte prolisovaný česnek.
5. Do pánve nastrouhejte kus muškátového oříšku a přidejte celé větvičky tymiánu.
6. Vařte, dokud tekutina nezhoustne do krémové konzistence, a poté vyjměte tymián.
7. Kuřecí směs nalijte do formy na koláč (o průměru asi 20 cm) a překryjte listovým těstem. Okraje nedbale zmuchlejte.
8. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.
TIP:
Pokud jste směs smažili v pánvi, která se smí použít i v troubě, nemusíte směs přelévat do formy na koláč a pečte rovnou v pánvi.
Připravila: red
Zdroj: akademiekvality.cz