Mezi Číňany se traduje, že pokud se kustovnice pije jako čaj, můžeme se spolehnout na velmi dobré zdraví.
O této rostlině ostatně kolovaly historky už několik staletí ještě před naším letopočtem. Jednu z nich, byť poněkud mladšího data, si nyní připomeňme. Lékaři působící v době dynastie Ming (14. – 17. století našeho letopočtu) měli za to, že kustovnice prospívá revmatismu a kožním chorobám. Dále zlepšuje problémy s dechem, paměť i mužskou potenci. A jen tak dovětkem se nechávali slyšet, že ještě odstraňuje únavu po delší túře.
Kde roste planě?
Kustovnice je keř, který v Číně, Japonsku nebo třeba Koreji roste planě. Existuje několik desítek druhů. Ovšem i v našich podmínkách si můžete kustovnici čínskou vypěstovat. A pokud se raději spoléháte na produkty z obchodů se zdravou výživou, pak vězte, že nejvíce se používají plody, dále pak kůra kořene a listy. Kromě bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, vitamínů nebo minerálů rostlina obsahuje mnoho dalších užitečných látek, včetně karotenoidů, řady steroidů, aminokyselin a ostatních.
Jak vám prospěje?
Níže uvádíme některé z mnoha působení plodů:
- pomáhají snižovat krevní tlak, hladinu cukru i cholesterolu v krvi, podporovat krvetvorbu
- posilují ledviny, játra, činnost střev, pozitivně ovlivňují trávení
- pomáhají podporovat imunitu, projasňovat zrak a vůbec jsou vhodným prostředkem při spoluřešení některých očních chorob, například při zánětu spojivek nebo odstranění šerosleposti
- omezují vznik bolestí v páteři a v kolenou i bolesti hlavy
- přispívají k celkové regeneraci organismu u těžce fyzicky pracujících, nemocných a starší generace.
Jak ji užívat
Po dobu zhruba tří týdnů se doporučuje denní dávka cca 6 až 15 g suchých plodů, nebo 5 až 20 gramů kořene (případně stejná gramáž listů). Nejběžnější je plody povařit zhruba v půl litru vody po dobu 5 až 10 minut a užívat odvar, ovšem nic nezkazíte, když spolu s ním rozkoušete také rozvařené plody. Zejména pokud ráno nesnídáte, berte tento tip na používání kustovnice jako vhodný způsob, jak prospět svému zdraví a současně dostat ráno do žaludku něco teplého.
Připravila: Marcela s využitím publikace Rostliny pro zdravý život, kterou vydalo nakladatelství START
Připravila: Věra Hájková