Gastro

Letní makový dort s ovocem

Jste pozvaní na zahradní party a přemýšlíte, co přinést? Pečení makového dortu s ovocem vám zabere i s přípravou necelou hodinu.

Chválu na adresu kuchařky budete poslouchat ale celý den. Ovoce na povrchu navíc dodá dortu punc originality, stejně jako mák uvnitř dortu.

Ingredience:

3 vejce
80 g krupicového cukru
3 lžíce oleje
60 g hladké mouky
100 g mletého máku, může být i celý nebo na půl

Krém:

500 ml šlehačky ke šlehání 30%
balení mascarpone
3 velké polévkové lžíce cukru moučka
ovoce na ozdobu
mák

Postup:

Nejdříve oddělte bílky od žloutků. Ze všech bílků ušlehejte pevný sníh. Poté do něj pomalu zašlehejte cukr, žloutky a olej. Do hotové směsi vařečkou vmíchejte prosátou mouku a mák, po menších částech. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru 25 cm a pečte v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 30 minut.

Mezi tím, co bude korpus chladnout, připravte krém. Ve větší míse smíchejte šlehačku, cukr, mascarpone a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Ten naneste na vychladlý korpus. Ozdobte sezonním ovocem a podávejte.

Tip: Semínka celého máku můžete opatrně zamíchat i do hotového krému. Budou pak jemně křupat v puse. Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Náš modrý mák
Zdroj fotografií: Náš modrý mák

Diskuze: příspěvků