Máte chuť na něco lehkého a přitom netradičního? Vyzkoušejte Lilkové závitky s ricottou. Určitě s nimi překvapíte své blízké.
Podle webu www.webmd.com lilek obsahuje velké množství vlákniny, která prospívá našemu trávení a činí z něj nízkokalorickou potravinu. Obsahuje antioxidanty, zejména vitamin A a C, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Vysoký obsah polyfenolů pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi.
„Obsahuje příjemné množství karotenu a je vydatný zdrojem provitaminu A. Vitamin B6 (pyridoxin) je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému. Kromě toho disponuje i řadou dalších důležitých vitaminů: například B3, nutného pro tvorbu hormonů estrogenu – potřebujeme na krásné vlasy. Progesteronu, jehož nedostatek způsobuje tloustnutí. Testosteronu, ten podporuje chuť na sex, kortizonu a dalších,“ vysvětluje výživová poradkyně Petra Krajčinovič.
Arabové a Španělé považovali baklažány za afrodiziakum. V Římě mu říkali ovoce bláznů. U nás je trochu opomíjenou zeleninou, a to je škoda. Stačí naučit se s ním správně pracovat a najít si vhodné recepty. Uvidíte, že si ho oblíbíte i jinak než jen grilovaný.
Před vařením lilek omyjte a ořízněte oba konce. Slupku můžete jíst, ale většina lidí ji raději odstraní. Lilek může být trochu hořký. Posypte ho solí a nechte 30 minut odležet. Sůl z něj hořkost vytáhne. Zároveň zabrání tomu, aby nasákl příliš mnoho oleje, což nechceme. Před vařením sůl opláchněte.
Ingredience:
- 2 lilky
- 200 g ricotty
- 50 g rukoly
- 50 g nastrouhaného sýra Gran Moravia
- 50 g vlašských ořechů
- 10 g čerstvé bazalky
- 1 lžíce kaparů
- půl stroužku česneku
- extra panensky olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
Lilky podélně nakrájejte na plátky silné asi 5 mm a z obou stran je ogrilujte. Nechte vychladnout. Mezitím si připravte pesto z rukoly: do mixéru dejte ořechy, kapary, česnek, bazalku, rukolu a nastrouhaný sýr a za postupného přidávání olivového oleje vše rozmixujte do krémového pesta.
V misce pomocí vidličky rozmíchejte ricottu, přidejte 4–5 lžic rukolového pesta a dobře promíchejte. Do středu každého ogrilovaného plátku lilku dejte takové množství ricottového krému, aby šel plátek dobře zavinout. Srolujte a upevněte párátkem.
Servírujte ozdobené pár lístky bazalky a trochou zbylého pesta.
Připravila: Katka Soušková

