Gastro

Lilkové závitky s ricottou

Sbírání kytiček

Máte chuť na něco lehkého a přitom netradičního? Vyzkoušejte Lilkové závitky s ricottou. Určitě s nimi překvapíte své blízké.

Podle webu www.webmd.com lilek obsahuje velké množství vlákniny, která prospívá našemu trávení a činí z něj nízkokalorickou potravinu. Obsahuje antioxidanty, zejména vitamin A a C, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Vysoký obsah polyfenolů pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi.

Obsahuje příjemné množství karotenu a je vydatný zdrojem provitaminu A. Vitamin B6 (pyridoxin) je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému. Kromě toho disponuje i řadou dalších důležitých vitaminů: například B3, nutného pro tvorbu hormonů estrogenu – potřebujeme na krásné vlasy. Progesteronu, jehož nedostatek způsobuje tloustnutí. Testosteronu, ten podporuje chuť na sex, kortizonu a dalších,“ vysvětluje výživová poradkyně Petra Krajčinovič.

Arabové a Španělé považovali baklažány za afrodiziakum. V Římě mu říkali ovoce bláznů. U nás je trochu opomíjenou zeleninou, a to je škoda. Stačí naučit se s ním správně pracovat a najít si vhodné recepty. Uvidíte, že si ho oblíbíte i jinak než jen grilovaný.

Před vařením lilek omyjte a ořízněte oba konce. Slupku můžete jíst, ale většina lidí ji raději odstraní. Lilek může být trochu hořký. Posypte ho solí a nechte 30 minut odležet. Sůl z něj hořkost vytáhne. Zároveň zabrání tomu, aby nasákl příliš mnoho oleje, což nechceme. Před vařením sůl opláchněte.

Ingredience:

  • 2 lilky
  • 200 g ricotty
  • 50 g rukoly
  • 50 g nastrouhaného sýra Gran Moravia
  • 50 g vlašských ořechů
  • 10 g čerstvé bazalky
  • 1 lžíce kaparů
  • půl stroužku česneku
  • extra panensky olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

Lilky podélně nakrájejte na plátky silné asi 5 mm a z obou stran je ogrilujte. Nechte vychladnout. Mezitím si připravte pesto z rukoly: do mixéru dejte ořechy, kapary, česnek, bazalku, rukolu a nastrouhaný sýr a za postupného přidávání olivového oleje vše rozmixujte do krémového pesta.

V misce pomocí vidličky rozmíchejte ricottu, přidejte 4–5 lžic rukolového pesta a dobře promíchejte. Do středu každého ogrilovaného plátku lilku dejte takové množství ricottového krému, aby šel plátek dobře zavinout. Srolujte a upevněte párátkem.

Servírujte ozdobené pár lístky bazalky a trochou zbylého pesta.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.webmd.com/food-recipes/eggplant-health-benefits, Gran Moravia, výživová poradkyně Petra Krajčinovič,
Zdroj fotografií: Gran Moravia
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL