Chcete se blýsknout neobvyklou delikatesou? Vyzkoušejte Lososovou francouzskou pomazánku – Rillettes.
Suroviny na 4 porce – cca 8 ks
300 g lososa vcelku i s kůží
120 g uzeného lososa
4 lžíce Hellmann´s majonézy Delikátní
Sůl
Pepř
1 citron (na dochucení)
Pažitka nebo jarní cibulka
1 mladá cuketa
Bylinky
Ředkvičky
Paprika
Mrkev na ozdobu
Ingredience na vývar
0, 5 l vody
0, 2 l bílého vína
Špetka soli
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
2 tenké plátky citronu i se slupkou
2 bobkové listy
10 cm stonku z řapíkatého celeru
5 cm pórku
Snítka tymiánu
Všechny ingredience na vývar dáme do rendlíku, uvedeme k varu a vaříme cca 10 minut. Poté přidáme lososa vcelku i s kůží a vaříme cca 15 minut (až je dobře provařený). Stáhneme z ohně, necháme vychladit ve vývaru. Poté z lososa obereme světlé maso (tmavé maso a kůži nepoužijeme).
Maso natrháme do misky, přidáme nasekaného uzeného lososa, majonézu. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem. Necháme min. 2 hodiny v lednici odležet. Před podáváním smícháme s nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou. Z mladé cukety škrabkou na brambory podélně vytvoříme tenké plátky. Na každý plátek cukety naneseme pomazánku, zamotáme a vesele ozdobíme bylinkami, ředkvičkou, nudličkami papriky, mrkví…
Foto: Unilever