Gastro

Makový šnek se švestkami

Sbírání kytiček

Máte rádi kombinaci máku a švestek? Vyzkoušejte netradiční recept na makového šneka se švestkami. Je hezky vláčný a lehký.

Švestky jsou známé pro své projímavé účinky, proto působí při zácpě. Prospívají ale také srdci, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Obsahují vitamin C a E a využívají se i jejich pecky. Podobně jako u těch třešňových se dají vysušit a zašít do bavlněného či lněného pytlíčku. Lze je nahřát a přiložit na různá bolavá místa, kterým takto poskytnete úlevu.

Doba přípravy: asi 40 minut

Doba pečení: asi 60 minut

Na těsto

  • 200 g brambor
  • 1 zarovnaná KL soli
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 60 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 100 g měkkého polotučného tvarohu
  • 80 ml mléka
  • 80 ml oleje

Na náplň

  • 200 g mletého máku
  • 100 g cukru
  • 150 g měkkého polotučného tvarohu
  • 100 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 70 g lískových ořechů
  • 500 g švestek
  • 1 bílek
  • 30 g lískových ořechů

Ještě potřebujeme

  • dortovou formu (Ř 26 cm)
  • elektrický ruční šlehač

Příprava

  1. Na přípravu těsta brambory oloupeme a v osolené vodě vaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme vychladnout a na jemném struhadle nastrouháme.
  2. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme tvaroh, mléko, olej a brambory a ručně vypracujeme dohladka.
  3. Na přípravu náplně v míse smícháme mák s cukrem. Přidáme tvaroh, mléko a žloutek a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dohladka.
  4. Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na obdélník (50 x 35 cm). Náplň naneseme na těsto, stejnoměrně rozetřeme a posypeme nasekanými ořechy. Plát podélně rozkrojíme a oba díly zavineme. Jeden plát stočíme do šneka a umístíme do středu vymazané a moukou vysypané formy. Druhý zavinutý plát obtočíme kolem prvního. Do mezer naskládáme očištěné půlky švestek řeznou stranou dolů. Povrch potřeme bílkem a posypeme nasekanými ořechy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 60 minut
  5. Koláč necháme ve formě zchladnout.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Dr. Oetker, www.webmd.com/food-recipes/benefits-plums
Zdroj fotografií: Dr. Oetker
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL