Máte rádi kombinaci máku a švestek? Vyzkoušejte netradiční recept na makového šneka se švestkami. Je hezky vláčný a lehký.
Švestky jsou známé pro své projímavé účinky, proto působí při zácpě. Prospívají ale také srdci, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Obsahují vitamin C a E a využívají se i jejich pecky. Podobně jako u těch třešňových se dají vysušit a zašít do bavlněného či lněného pytlíčku. Lze je nahřát a přiložit na různá bolavá místa, kterým takto poskytnete úlevu.
Doba přípravy: asi 40 minut
Doba pečení: asi 60 minut
Na těsto
- 200 g brambor
- 1 zarovnaná KL soli
- 300 g hladké mouky
- 1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
- 60 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 100 g měkkého polotučného tvarohu
- 80 ml mléka
- 80 ml oleje
Na náplň
- 200 g mletého máku
- 100 g cukru
- 150 g měkkého polotučného tvarohu
- 100 ml mléka
- 1 žloutek
- 70 g lískových ořechů
- 500 g švestek
- 1 bílek
- 30 g lískových ořechů
Ještě potřebujeme
- dortovou formu (Ř 26 cm)
- elektrický ruční šlehač
Příprava
- Na přípravu těsta brambory oloupeme a v osolené vodě vaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme vychladnout a na jemném struhadle nastrouháme.
- V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme tvaroh, mléko, olej a brambory a ručně vypracujeme dohladka.
- Na přípravu náplně v míse smícháme mák s cukrem. Přidáme tvaroh, mléko a žloutek a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dohladka.
- Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na obdélník (50 x 35 cm). Náplň naneseme na těsto, stejnoměrně rozetřeme a posypeme nasekanými ořechy. Plát podélně rozkrojíme a oba díly zavineme. Jeden plát stočíme do šneka a umístíme do středu vymazané a moukou vysypané formy. Druhý zavinutý plát obtočíme kolem prvního. Do mezer naskládáme očištěné půlky švestek řeznou stranou dolů. Povrch potřeme bílkem a posypeme nasekanými ořechy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 60 minut
- Koláč necháme ve formě zchladnout.
Připravila: Věra Hájková
Zdroj informací: Dr. Oetker, www.webmd.com/food-recipes/benefits-plums
Zdroj fotografií: Dr. Oetker

