Kdo by si rád nezobnul pár oříšků ke svačině nebo večer u televize. Se zdravotními benefity lískových a vlašských ořechů nás nás seznámila nutriční specialistka Lucie Svobodová.
Lískové ořechy: v kuchyni i v koupelně
Plody lísky obecné nyní kupujeme v hojném množství, abychom je umleli a používali do cukroví. Proč jsou tak oblíbené? Nenabízejí skoro žádné sacharidy, a přesto patří mezi nejsladší ořechy. Z lískových ořechů se také připravuje olej, který se dá využít nejen v kuchyni, ale i v koupelně – při péči o pleť a vlasy. Podporuje prokrvení pokožky a hodí se pro všechny typy pleti, včetně aknózní.
Prospěšné látky
Podle webu healthline.com v nich najdete kvalitní tuky, dobře vstřebatelné bílkoviny, také vitamín E, vlákninu, kyselinu listovou a řadu minerálů, včetně například fosfor, hořčík a zinek. Fungují jako přírodní prevence proti kardiovaskulárním a neurologickým chorobám. „Jejich konzumací zlepšujeme paměť a zbavujeme se stresu a napětí,“ uvádí Lucie Svobodová.
Vlašské ořechy
Jádra plodů ořešáku královského jsou skuteční pamětníci – uvádí se, že je patrně znali a využívali lidé už několik tisíciletí před naším letopočtem. Podle webu webmd.com obsahují prospěšné tuky a také bílkoviny. Z dalších látek jmenujme vitamíny B a E, kyselinu listovou, mangan, hořčík, draslík a železo.
Na paměť i pro spánek
„Díky obsahu omega 3 mastných kyselin pomáhají bojovat s méně příznivými tuky, snižují cholesterol, krevní tlak, zlepšují elasticitu cév a celkově působí protizánětlivě,“ říká odbornice na výživu. „Vlašáky se doporučují také žákům i studentům a vůbec všem, kteří potřebují podpořit paměť, soustředění a myšlení. Ale vhod vám přijdou rovněž tehdy, pokud vás trápí špatné spaní,“ dodává Lucie Svobodová.
Tip pro krásu
Listy a slupky vlašských ořechů se používají nejen v potravinářství, ale také v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Nálev z listů slibuje antiseptické působení a používá se jako obklad na pleť s akné, ovšem stejně dobře s ním dokážete oživit tmavou barvu vlasů – je-li přírodní.
Připravila: Věra Hájková