Gastro

Mandlovo-citrónový dort

Tato sladká tečka dodá každému odpoledni slavnostní ráz a hlavně neodolatelnou chuť. Výsledek navíc krásně vypadá a neprozradí, jak byl recept jednoduchý.

těsto: 

115 g másla 

115 g cukru krupice 

4 vejce 

180 g loupaných mandlí (Veselá Veverka) 

30 g nemletého máku 

125 g hladké mouky 

kůra ze 2 citronů 

šťáva ze 2 citronů 

sirup: 

100 g cukru krupice 

90 g citronové šťávy 

náplň: 

200 g ricotty 

40 g cukr moučka 

Nejprve vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Potom zašlehejte vejce, pěkně jedno po druhém, aby vznikla hladká kompaktní hmota. Vezměte si stěrku a pomalu vmíchejte nahrubo namleté mandle (stačí pár pulsů ve výkonném mixéru, větší kousky jsou žádoucí), mák, šťávu i kůru z citronu a nakonec postupně vmíchejte prosátou mouku. Těsto nalijte do kulaté formy (cca 20 cm v průměru) vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě na 180 °C zhruba 40 minut. Povrch by měl krásně zezlátnout, pro kontrolu zapíchněte po 40 minut do dortu špejli a zkontrolujte, zda je dort upečený. 

Během pečení si připravte krémovou náplň. Stačí vyšlehat ricottu s cukrem a pár kapkami citronové šťávy a je hotovo. Jakmile dort vychladne, tak jej vyndejte z formy, špejlí nebo tenkým brčkem ho z vrchní strany několikrát propíchejte a do vzniklých děr nalijte sirup, který si připravíte svařením cukru a citronové šťávy. Nechte dort odležet do druhého dne, ale stačí i 3 hodinky v lednici. Nakonec dort rozřízněte a promažte ricottovým krémem. Zbylým krémem dort potřete z vrchní strany i kolem dokola a dozdobte živými i sušenými květy. Zvolit můžete lipové či jitrocelové květy, plátky citronů nebo zkrátka vše jedlé, co bude dobře vypadat.

Připravila: Katka
Foto: Veselá veverka


Diskuze: příspěvků