Chcete letos na Velikonoce vyzkoušet něco netradičního? Upečte si minimazance pečené v hrníčku.
Obtížnost: jednoduché
Doba přípravy: asi 40 minut
Doba pečení: asi 30 minut
Vystačí na: 6 kusů
Na těsto:
- 150 ml vlažného mléka
- 1 balení Droždí čerstvého Dr.Oetker
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
- 75 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 bílek
- 100 g citronátu
- 50 g rozinek
Na potření:
1 žloutek
Ještě potřebujeme:
plech na pečení
6 žáruvzdorných hrnečků
- Na přípravu těsta v mléce rozdrobíme a rozpustíme droždí. V míse smícháme mouku se solí, cukrem, vanilínovým cukrem a kůrou. Přidáme máslo, vejce, bílek, citronát, rozinky a mléko s droždím a ručně vypracujeme dohladka.Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
- Z vykynutého těsta na pomoučené pracovní ploše vytvoříme váleček a rozdělíme ho na 6 stejných dílů. Hrnečky vyložíme papírem na pečení tak, aby asi 1 cm přečníval. Těsto naneseme do hrnečků a hrnečky položíme na plech. Pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme rozšlehaným žloutkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Plynová trouba: stupeň 4
Doba pečení: asi 30 minut
3. Minimazance necháme zchladnout, poté vyklopíme.
TIPY:
Pokud nemáme žáruvzdorné hrnečky, můžeme použít formu na muffiny.
Pokud nemáme Droždí čerstvé Dr.Oetker můžeme použít sušené Droždí Dr.Oetker, které nemusíme rozpouštět v mléce, ale pouze smícháme s moukou.
Foto: Dr. Oetker
13. 3. 2016