Máte rádi švestkové dezerty?
Vystačí na: asi 16 porcí
Doba přípravy: asi 40 minut
Doba pečení: asi 20 minut (1 plech)
Přísady: Na těsto:
250 ml vody
150 g másla nebo margarínu
150 g hladké mouky
špetka soli
6 vajec
Na náplň:
švestkový kompot (hmotnost po odkapání 450 g)
300 ml šťávy z kompotu (popřípadě doplněné vodou)
5 zarovnaných PL cukru
1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker
2 balíčky Dort-želé červeného Dr.Oetker
500 ml smetany ke šlehání
1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
Na ozdobení:
3 PL švestkových povidel
Ještě potřebujeme:
2 plechy na pečení (30 × 40 cm)
elektrický ruční šlehač
cukrářský sáček s řezanou trubičkou
Příprava:
1. Na přípravu těsta v kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme hladké těsto, které se nelepí na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Těsto rozdělíme na poloviny a rozetřeme na vymazané plechy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Elektrická trouba: 200 °C Horkovzdušná trouba: 180 °C Plynová trouba: stupeň 4 Doba pečení: asi 20 minut (1 plech)
2. Pláty necháme vychladnout.
3. Na přípravu náplně necháme švestky na sítku odkapat a šťávu přitom zachytíme. Švestky nakrájíme na menší kousky.
4. V kastrůlku smícháme šťávu z kompotu s cukrem, skořicovým cukrem a želé a asi 1 minutu povaříme. Odstavíme, přidáme švestky a necháme vychladnout. Smetanu se Smeta-fixem a vanilkovým cukrem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha.
5. Oba pláty rozkrájíme na 32 obdélníků. Na 16 obdélníků naneseme náplň. Šlehačku naplníme do cukrářského sáčku a naneseme na náplň. Přiklopíme zbylými obdélníky a uložíme do chladničky.
6. Na ozdobení naplníme mikroténový sáček povidly a povrch řezu před podáváním ozdobíme.
Tip: Pro rychlejší přípravu můžeme těsto připravit ze směsi na pečení Věnečky Dr.Oetker.
Foto: Dr. Oetker