Léto už je v plném proudu. K němu patří i sezónní ovoce, v našem případě třešně. Vyzkoušejte báječný třešňový koláč „naruby“. Samozřejmě ho můžete vyzkoušej i s jiným ovocem.
„Třešně jsou dobré v boji proti nadváze, mají blahodárný vliv na krásu pokožky a pomáhají proti zácpě. Pozor si musíme dávat snad jen na vodu. Všechno bobulovité ovoce totiž rychle kvasí, takže pokud si dopřejete pořádnou porci srdcovek, nezapíjejte je příliš vydatně. Jinak si koledujete o pořádné zažívací problémy. Používají se i sušené květy. Jsou aromatické, takže je najdeme v různých čajových směsích,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová.
Připravte si
- 500 g třešní bez pecek
- 2 hrsti mandlových plátků
Na karamel
- 100 g Hery máslová příchuť
- 100 g cukru krupice
Na těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 100 g Hery máslová příchuť
- 120 g cukru moučka
- 2 vejce
- 150 g kysané smetany
- 100 g smetany ke šlehání
Postup
Nejprve si ze 100 g cukru a 100 g ztuženého tuku si připravte karamel. Do rozehřátého hrnce nasypte cukr, který se začne rozpouštět a zlátnout. Když začne chytat tmavě zlatou barvu, můžete odstavit hrnec z plotny a opatrně přidejte tuk a rozmíchejte. Nelekejte se, bude chvíli trvat, než se obě suroviny spojí. Dávejte pozor, aby karamel z cukru nebyl moc tmavý, byl by hořký.
Připravenou formu si vymažte, hlavně boky. Potom do ní na dno nalijte karamel. Na ten naskládejte nebo nasypte vypeckované třešně, které posypte mandlovými plátky.
Měkký ztužený tuk (100 g) a cukr moučka začněte společně šlehat. Až se spojí, přidejte nejdříve jedno vejce, zašlehejte, a poté i druhé. Po chvíli šlehání budete mít světlou hladkou pěnu. Do pěny přidejte polovinu mouky, zašlehejte. Teď kysanou smetanu a smetanu ke šlehání. Opět zamíchejte. A nakonec zbylou mouku, smíchanou se sodou a špetkou soli. Umíchejte hladké, celkem málo tekuté těsto, které opatrně přeneste na třešně a uhlaďte. Pracujte jemně, aby vám třešně moc necestovaly po dně.
Pečte na 180 °C, asi 45 až 50 minut.
Povrch koláče bude zlatavý. Vyndejte z trouby a ihned vyklopte na připravenou podložku. Nechejte trochu vychladnout a můžete podávat.
Připravila: Věra Hájková

