Ostružiník roste planě v lesích, podél cest, ale třeba i v příkopech. Většina z nás má ráda chutné tmavé plody, ze kterých můžeme připravovat různé dezerty.
Podle fytoterapeuta (absolvent studia léčivých rostlin na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové) Pavla Váni obsahují plody vitamíny, minerály, antokyany, organické kyseliny, pektin, nebo slizy. Vysoký je podíl vitamínu C, K, kyseliny listové, manganu a antioxidantů antokyanů. Právě ty působí jako prevence proti infekci močových cest a pomáhají potlačit růst baktérií.
Přestože obsah účinných látek v ostružiníku není zrovna vysoký (i poroto se mnohdy doporučuje kombinovat ho s dalšími užitečnými bylinami), dokáže nám podle Pavla Váni v mnoha případech prospět. Vývar z listů můžeme zevně aplikovat pro podporu hojení kožních problémů a vnitřně pak dezinfikuje močové cesty, pomáhá proti průjmu, prospívá při zánětech a bolestech v krku.
Uvařte si čaj
Právě proti průjmu se doporučuje zalít 1 lžíci suchých listů 200 ml vroucí vody a zakryté nechat asi 10 minu vyluhovat. Denně můžete vypít několik šálků po malých doušcích. Chcete-li však užívat čaj proti zánětu močového měchýře, pak nasypte 50 g listů do 1 litru vody, přiveďte k varu a nechte zhruba 3 minuty na vypnuté plotně. Následně odstavte a zakryjte, po 10 minutách sceďte. Celé množství postupně vypijte během dne.
Něco na chuť: domácí víno
Využijte čerstvých plodů nejen zasyrova, nasbírejte si je také na domácí víno. Libovolné množství nasypte do nádoby z kameniny, rozmačkejte, překryjte pláténkem a 2 dny nechte stát při pokojové teplotě. Následně šťávu přeceďte, nechte další den stát a dolijte stejným množstvím vody. Další noc si jděte v klidu lehnout a pak směs nalijte do demižónu. Na jeden litr šťávy přidejte 250 g cukru, 1 g vinné kyseliny a 1 čajovou lžičku pivních kvasnic, které jste předem rozmělnili v troše teplé vody. Směs důkladně promíchejte a uzavřete kvasnou zátkou. Demižon uchovávejte na teplém místě po dobu 56 dnů, potom slijte do lahví.
Připravila: Věra Hájková