Zatímco dámská polovina soutěžících v pořadu VIP Prostřeno už „odvařila“, na pány to čeká dnes. Čím asi překvapí sportovec Petr Koukal a zpěvák Standa Hložek?
Nic nezkazíme, když prozradíme, že to bude nejen jídlem, ale také zábavou.
Petrovy bifteky
Představte si, že Petr držel raketu v ruce už jako batole, tak není divu, že z něj vyrostl sportovec. Badminton je rodinná tradice, hrál ho už Petrův tatínek. Ale ve svém bytě kapesních rozměrů se známý sportovec bude rozmachovat spíše vařečkou. A protože miluje maso, brambory, česnek a šlehačku, ptáme se – bude vše společně servírovat také svým hostům?
Naštěstí ne, na předkrm Petr chystá pikantní krevety, hlavním chodem se stane biftek z argentinské svíčkové a sladká tečka v podobě nudlí se sušeným ovocem a ořechy překvapí. Vaření v moderní kuchyňce s barovým pultem jde Petrovi od ruky a jako milovník vína si dává záležet i na výběru ušlechtilého moku. „Prostírání v mládežnickém bytě je strohé a zasedací pořádek neodpovídá etiketě, ale to všichni pochopí,“ doufá mladý hostitel. Na šmejdění pak ostatním stačí doslova otočit se na barové židli. Jestlipak nějaká zbude na samotného hostitele?
„Překvapil mě, jak se u té plotny dokáže otáčet,“ chválí kuchaře Standa Hložek a Kateřinu Macháčkovou zase potěší, že Petr nahřál talíře. A což teprve, až na ně hosté dostanou úžasné bifteky! Slova chvály jim ovšem zanedlouho zmrznou na rtech – Petr si totiž jako zábavu zvolil návštěvu kryokomory. Koho tím dostane a kdo se do ní naopak pohrne bez obav? A jak bude potom chutnat hostům nevšední sladká tečka? „Byl to uvolněný večer, pěkně to odsejpalo, to mám ráda,“ zhodnotí příjemné setkání Kateřina Neumannová a zdá se, že mluví všem z duše.
Standovy mašinky
„Přátelé vědí, že moc dobře vařit neumím,“ přiznává další hostitel, zpěvák Standa Hložek, a tak si raději na „místo činu“ pozve pomoc profesionála; jako ochutnávač je však prý Standa skvělý. Tentokrát se prostory pro večeři VIP osobností mnohonásobně zvětší; zpěvák totiž všechny zve k sobě na chalupu.
Ale asi to s tím „neuměním“ nebude tak horké, navíc: „Když jsem viděl vařit své kolegy, třeba Karla Vágnera nebo Petra Kotvalda, kteří si neumí ani ohřát párek, tak se přece nenechám zahanbit,“ říká dnešní hostitel a prozrazuje ve stručnosti své čtyřchodové menu: carpaccio s rukolou, krémová tomatová polévka, losos a crème brûlée. To vypadá skvěle, co říkáte?
Někomu však vadí, že ač Standa pochází z Moravy, vaří pokrmy z úplně jiných končin světa. Naštěstí však lososa snad mají rádi všichni a třeba ocení i aromatickou polívčičku. Soudě podle prázdných talířů se vaření zřejmě vydařilo. A než si „pošmáknou“ na francouzském vanilkovém dezertu, pozve je zpěvák na malý výlet vláčkem, což je rarita zdejší vesnice. „Zábava by byla bezvadná, kdyby bylo trochu tepleji,“ říká lehce promrzlá Kateřina Macháčková. „A nebyla taková tma,“ dodává Petr Koukal. Tak snad se hosté zahřejí při karamelizování krustičky na crème brûlée. Nebo až při závěrečném bodování?
„Nebodujme, losujme!“ překvapí svým návrhem hostitel. Co myslíte, podaří se mu svůj nápad prosadit, nebo ne? Jsme zvědaví stejně jako vy a proto se dnes večer všichni sejdeme před televizními obrazovkami. Nezapomeňte si však nachystat také něco dobrého k snědku!
Připravila: Marcela
Foto: archiv FTV Prima
10. 1. 2013