Nejsou houby jako houby. A ne každý je má rád, nicméně žampióny jsou v tomto směru většinou výjimkou. Co si třeba o víkendu zpestřit jídelníček a zkusit je upravit zase trochu jinak?
„Žampiony jsou nízkokalorické, obsahují hodně vlákniny a antioxidanty,“ radí výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.
Podle webu rehabilitace.info jsou bohaté na esenciální vitaminy a minerály. Zajímavý je obsah grifolinu, lektinů, betaglukanu a lentianu. Jsou bohatým zdrojem vitaminu B2 – riboflavinu a B3, který pomáhá snížit hladinu choresterolu v krvi. Obsahuje také L-ergothionein, který pomáhá bojovat proti zánětu.
Co budeme potřebovat:
- 1 balení Exclusive polévkové směsi 350 g
- 600 g větších žampionů
- 200 g taveného sýra
- 100 g eidamu nebo sýru s modrou plísní
- 50 g másla nebo oleje z bazalkového pesta
- 1 větší cibulka nebo 3 šalotky
- 1 menší sklenička bazalkového pesta
- sůl a pepř
Postup:
1. Nejprve očistěte žampiony a zbavte noh, které ponechejte do náplně. Kloboučky poklaďte na pečicí plech, pokapejte olivovým olejem, jemně osolte a opepřete. Poté krátce zapečte v předehřáté troubě nebo rychle opečte na pánvi.
2. Mezitím si nakrájejte a orestujte na másle cibulku a přidejte balení zeleninové směsi Exclusive polévková 350 g. Za občasného míchání přidejte nakrájené nohy žampiónů a bazalkové pesto. Nechte vychladnout a poté smíchejte s taveným sýrem, dle potřeby ještě dochuťte.
3. Připravenou směsí plňte napůl upečené žampiony a posypte nastrouhaným sýrem. Nakonec naplněné žampiony zapečte v předehřáté troubě zhruba dalších 3 až 5 minut.
Žampiony můžete použít jako přílohu – například ke grilovanému kuřecímu prsu – nebo jako základ, ke kterému opečete brambory nebo hranolky a budete je podávat s česnekovým dipem.
Připravila: Věra Hájková

