Nejsou houby jako houby. A ne každý je má rád, nicméně žampióny jsou v tomto směru většinou výjimkou. Co si třeba o víkendu zpestřit jídelníček a zkusit je upravit zase trochu jinak?
Plněné žampióny
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
1 balení Exclusive polévkové Dione 350 g
600 g větších žampionů
200 g taveného sýra
100 g eidamu nebo sýru s modrou plísní
50 g másla nebo oleje z bazalkového pesta
1 větší cibulka nebo 3 šalotky
1 menší sklenička bazalkového pesta
sůl a pepř
POSTUP:
1. Nejprve očistěte žampiony a zbavte noh, které ponechejte do náplně. Kloboučky poklaďte na pečicí plech, pokapejte olivovým olejem, jemně osolte a opepřete. Poté krátce zapečte v předehřáté troubě nebo rychle opečte na pánvi.
2. Mezitím si nakrájejte a orestujte na másle cibulku a přidejte balení zeleninové směsi Exclusive polévková Dione 350 g. Za občasného míchání přidejte nakrájené nohy žampiónů a bazalkové pesto. Nechte vychladnout a poté smíchejte s taveným sýrem, dle potřeby ještě dochuťte.
3. Připravenou směsí plňte napůl upečené žampiony a posypte nastrouhaným sýrem. Nakonec naplněné žampiony zapečte v předehřáté troubě zhruba dalších 3 až 5 minut.
Žampiony můžete použít jako přílohu – například ke grilovanému kuřecímu prsu – nebo jako základ, ke kterému opečete brambory nebo hranolky a budete je podávat s česnekovým dipem.
Zdroj: Dione