Zelený čtvrtek začněte jedině s poctivým domácím mazancem!
Prastarý zvyk praví, že kdo sní před východem slunce pečivo namazané medem, je chráněný před uštknutím hadů a žihadly vos. Odpoledne by se nemělo pracovat, ale čas by se měl věnovat pečení jidášů a obřadného pečiva z kynutého těsta, které když se potře medem, bude člověk zdravý.
„Na pečení mazance si vyhraďte více času. Zde totiž víc než kde jinde platí, že nic se nemá uspěchat a že náležitě odpočaté těsto vás odmění lepším výsledkem,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.
Budete potřebovat:
• 230 g hrubé mouky
• 100 g polohrubé mouky
•½ kostky droždí
•1 vejce na pomazání
• 60 g cukru
•1 ks vanilkového cukru
• 120 ml vlažného mléka
• 70 g povoleného másla
• větší špetka soli
• nastrouhaná kůra z 1 citronu
• 40 g rozinek
• 40 g nasekaných loupaných mandlí
• Mandlové plátky na posypání
Postup přípravy mazance:
V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme do nich důlek. Vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí. Do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujeme těsto (robotem to trvá 10-12 minut, v ruce poněkud déle). Nakonec vmícháme rozinky a mandle.
Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál (plast také nevadí) a necháme 30 minut odpočinout! Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě. Poté těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek. Dáme na plech, na pečící papír a asi hodinu necháme vykynout. Pak mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky.
NEZAPOMEŇTE, že těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže, aby připomínal Kristovu oběť. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40 – 50 minut.
Připravila: Katka
Foto: Shutterstock