Zdraví

Arónie: podporuje imunitu i ochranu proti civilizačním chorobám

Sbírání kytiček

Je to jeden z oblíbených pohádkových motivů. Starý nemocný král pošle mladého prince do světa, aby našel a přivezl ovoce, které vyléčí každý neduh a dodá síly i starci. Je to sice jenom pohádka. Ale kdybychom hledali strom s takovým ovocem ve skutečnosti, patřila by ke žhavým kandidátům bezpochyby arónie, nazývaná také temnoplodec nebo lidově černá jeřabina.

Arónie se pěstuje jako keř i strom (roubovanec). Plody obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, karoteny, sladkou látku sorbit, pektiny, minerály. Je toho opravdu hodně, ale to, co z arónie dělá hit mezi zdraví prospěšnými plody, se skrývá v látkách, které jejím plodům propůjčují onu jedinečnou temnou barvu. Ty se nazývají antokyany, patří mezi tzv. antioxidanty.

Na jaře kvete arónie půvabnými bílými až narůžovělými květy, na podzim zase dělá parádu krásně rudooranžově vybarveným listím a černofialovými plody podobnými jeřabinám. Její domovinou je Severní Amerika, odkud se na konci 17. století dostala do Evropy. Indiáni plody arónie využívali jako potravinu i jako léčivo. Sušené malvičky přidávali kromě jiného také do legendárního pemikanu. Zvláštní směsi sušeného ovoce a tuku, která jim sloužila jako zdroj energie při dlouhých loveckých výpravách.

Antioxidanty vs. volné radikály

Když se hovoří o zdraví, o oddálení stárnutí nebo prevenci civilizačních chorob, objeví se slovo antioxidanty téměř vždy. O co se vlastně jedná? Naše tělo, poněkud zjednodušeně řečeno, „jede“ na kyslíkový pohon. Při tomto procesu vznikají odpadní látky, které se nazývají volné radikály. K vytváření volných radikálů ale přispívá i ultrafialové záření, znečištěné prostředí, kouření apod. Volné radikály jsou pro lidské tělo škodlivé. Narušují buňky a jejich zdravý růst, snižují přirozenou obranyschopnost organismu, urychlují stárnutí a přispívají ke vzniku celé řady civilizačních nemocí. Jako jsou onemocnění srdce a cév, kloubní onemocnění, autoimunitní choroby a nádorová onemocnění.

Naše tělo se samozřejmě těmto škůdcům brání. Dělá to právě pomocí antioxidantů. Ty dokáží volné radikály zablokovat a zabránit jim v jejich „nekalé činnosti“. Organismus si tyto malé bojovníky sice dokáže vyrobit, ale stárnutí, stres a nezdravý způsob života vedou k tomu, že jich nevyrábí dost. A právě zde přichází ke slovu antioxidanty z potravy.

Arónie a antokyany

Vědcům se zatím podařilo zjistit, že tmavé barvivo s antokyany vyrábí arónie na ochranu semen před těmi složkami slunečního záření, které jsou pro živé organismy škodlivé. A co dokáží tyto látky v našem těle? Když budete pravidelně jíst plody arónie, pít aroniovou šťávu nebo užívat přípravky s výtažky z arónie, budete bojovat proti vzniku vážných civilizačních chorob. Antokyany chrání před útoky volných radikálů srdce a cévy, dokáží snížit vysoký tlak a snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, zpevňují cévy a zlepšují jejich pružnost. Představují účinnou prevenci vzniku nádorů, zpomalují stárnutí, pomáhají udržet ve formě zrak a mozek.

Při ateroskleróze zpevňuje arónie cévní stěny, při zánětu žaludku se doporučuje ke zlepšení trávení a zmírnění zánětlivých stavů. Jak je vidět, arónie nemá k pohádkovému stromu zdraví daleko.

Připravila: Eva Šarfová

Zdroj informací: www.healthline.com/nutrition/aronia-berries, www.medicalnewstoday.com/articles/320610
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků