Krásně šťavnatá rajská jablíčka potěší oči i chuťové buňky. Proč byste je měli konzumovat v hojné míře, na co si dát pozor při nákupu i jak je správně skladovat.
Nejdůležitější je jejich červené barvivo lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů v nich nejvíce najdete B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Co je ještě potěšující? Mají minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.
Domácí nebo z obchodu?
Rajčata ze zahrádky jsou bezvadná, jenže lidé si už zvykli, že červenou zeleninu najdou na pultech prodejen celoročně. Byť za cenu poměrně různorodé chuti a navíc je evropští či afričtí pěstitelé ošetřují chemií. Aby rajčata přežila dlouhý transport, sklízí se nezralá, zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je ztracená.
Jak je nakupovat
V uzavřených baleních sice nepoznáte, jak budou rajčata chutnat, alespoň k nim můžete přivonět přes malé otvory. Na chuti rajčat se nejvíce projevuje stádium zralosti při sběru a odrůda. Obecně platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní farmy. Některé obchodní řetězce ale nechtějí svým zákazníkům identitu farmářů prozradit a nutí pěstitele dodávat rajčata v obalech pod svými privátními značkami. Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou červenou barvu. Nemělo by být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené.
Na co pozor při skladování
Po dozrání vydrží v dobré kondici pár dnů. Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. „Určitě nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček, a tím se jejich dužina stává moučnatou. Proto patří do misky nebo do košíku v rohu kuchyně,“ radí Ing. Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy .
Tip pro příští jaro
Možná si budete chtít vypěstovat vlastní rajčátka, jde to i na balkoně. Musíte však vydržet až do příštího března. Na balkon se nejlépe hodí rajčata keříčková, která nedosahují takového vzrůstu a nepotřebují oporu pro svůj růst. Pokročilí zahrádkáři pak nedají dopustit na rajčata tyčková, která se pěstují výhradně z předpěstované sadby. Nejlépe se jim povede v půdě vyhřáté alespoň na 10 °C. Ideální období pro předpěstování nabízí březen. Rajčata milují sluníčko a hodně vody. Jsou velice citlivá na plíseň, proto je nutné zavlažovat přímo ke kořenům, nikoli na list, optimálně kapkovou závlahou.
Připravila: Věra Hájková