Zdraví

Rakytník řešetlákový: na posílení imunity i podporu trávení

Sbírání kytiček

Víte, že na daleké Sibiři lidé přejmenovali rakytník pro jeho chuť a vůni na „sibiřský ananas“? Tato rostlina je však zajímavá i z mnoha jiných důvodů.

Rakytník řešetlákový běžně roste v moha částech Evropy a také Asie. U nás se pěstuje zatím omezeně, i když by se mu dařilo téměř všude, kromě vysokohorských oblastí.

Multifunkční rostlina

Podle fytoterapeuta (absolvent studia léčivých rostlin na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové) Pavla Váni je rakytník užitečný po všech stránkách. Nejznámější jsou však plody, které obsahují řadu vitamínů, biologicky účinné flavonoidy a mnohé jiné tělu prospěšné látky. Včetně aminokyselin nebo třeba oleje z dužniny, který nám poskytuje i nenasycené mastné kyseliny. V plodech se rovněž „skrývají“ například železo, draslík, vápník, mangan. Ale i látka zvaná hippophein, složka s protistresovými a protinádorovými účinky.

Jak pomáhá

Moderní medicína si nejvíce považuje plodů, které se doporučují na posílení imunity. Podle Pavla Váni také podporují trávení a působí baktericidně. Olej z plodů mimo jiné přispívá k léčbě popálenin, omrzlin, bércových vředů, hemoroidů, akné, ekzémů či lupénky. Dobře regeneruje, napomáhá růstu tkání i vlasů, ulevuje od žaludečních vředů.

Jak rakytník užívat

Plody můžete konzumovat čerstvé nebo sušené, zpracovávají se i na džusy, džemy, marmelády, bonbony, případně šťávy. A pokud chcete, dají se také konzervovat v cukerném nálevu, mrazit nebo sušit. Podle Pavla Váni nemusíte vždy řešit nějaký zdravotní neduh, a přesto si můžete na rakytníku pochutnat – plody se považují za dobrý preventivní polyvitaminózní prostředek.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: kniha Rostliny pro zdravý život, Pavel Valíček, Start 2014
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků