Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) je půvabný keřík pocházející ze středomoří. I když se v našich klimatických podmínkách nedoporučuje jeho pěstování venku, je velice vděčnou balkonovou nebo i pokojovou rostlinou. Slouží jako aromatické, velmi chutné koření i jako léčivka.
Léčivé účinky
Rozmarýn je jako léčivá rostlina používaný odedávna. Podle webu www.webmd.com uklidňuje, působí antidepresivně, uvolňuje napětí. Stimuluje krevní oběh, mírně zvyšuje krevní tlak. Napomáhá prokrvení mozku, díky čemuž zlepšuje schopnost soustředění a učení. Může pomoci při migrénách nervového původu. Je vhodný na posílení nervů a při nespavosti. Zevně působí příznivně na léčbu revma a namožených svalů – prokrvuje a mírní bolest. V koupeli osvěžuje a výborně čistí ucpané póry.
Pozor, díky své schopnosti prokrvovat, není rozmarýn vhodný pro těhotné ženy. Způsobuje prokrvení dělohy, které by mohlo vést ke komplikacím. Neměly by jej používat ani kojící ženy, lidé se zvýšeným tlakem či epilepsií a lidé s onemocněním ledvin nebo jater. Nedoporučeje se používat rozmarýn dlouhodobě. Vyšší dávky rozmarýnu (i jako koření) mohou působit opojně.
Dávkování:
Zevně používáme nálev do koupelí a obkladů, vnitřně jako čaj (nálev, výluh). 1 malou lžičku zalejeme šálkem horké vody a necháme louhovat 10 minut. Podaváme max. 2x denně.
Využití v kuchyni
Rozmarýn je součástí Provensálského koření. Není třeba jej dávat moc, neboť má velmi výrazné aroma. Při příliš velké dávce může pokrm zhořknout. Používáme jej při grilování (stačí i jen do ohně přihodit odrhnuté větvičky), na maso (výborná netradiční kombinace je s meduňkou) a ryby. Dále jej využijeme i při přípravě polévek, salátů, omáček nebo pizzy. Výborně se hodí k bramborám, těstovinám nebo sýru. Obzvlášť vhodný je rozmarýn do tučných, hůře stravitelných pokrmů, protože podporuje trávení.
Další využití
Rozmarýn můžeme pěstovat v květináči jako přenosnou nebo pokojovou okrasnou rostlinu, která navíc provoní vzduch . Nálev lze používat jako ústní vodu (dezinfikuje a odstraňuje zápach z úst) nebo jako vynikající kondicioner pro tmavé vlasy. V šatníku odpuzuje hmyz. Silný výluh je alternativou pro repelent.
Kdy sklízet a jak uchovávat
Větvičky a lístky rozmarýnu můžeme sklízet kdykoliv, nejsilnější aroma a léčivou sílu však mají těsně před květem. Můžeme používat čerstvé i sušené. Sušíme ve svazečcích nejlépe přirozeným teplem ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 35 oC. Poté z větviček odtrhneme lístky a uložíme do skleněné nádoby, která nepropouští vzduch. Uchováváme na tmavém místě. Nadrtit lístky je nejlepší až těsně před použitím, uchovají si tak největší množství silice.
Připravila: Věra Hájková