Hřešili jste přes léto a nyní máte výčitky? Chcete zhubnout nebo se jen prostě chcete cítit dobře a fit? Cesta k tomu vede samozřejmě přes jídlo, které by mělo být lehké, vyvážené, dobře stravitelné a zároveň pestré. Připravte si netradiční salát s kuřetem marinovaným v pestu ze sušených rajčat.
Až budete vybírat kuřecí maso, v prodejně si ho prohlédněte a současně si všímejte údajů na etiketě. Zde se uvádí název výrobku, výrobce a jeho adresa, dále třída jakosti (A nebo B), stav, ve kterém je kuřecí maso dodáváno na trh (zda jde o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou). U čerstvého kuřecího naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného kuřecího datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení. Dále pak také podmínky uchovávání masa a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a poražena.
Recept obsahuje i rajčata. A jak nám prospějí? Nejdůležitější je jejich červené barvivo lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů v nich nejvíce najdete B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Co je ještě potěšující? Mají minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.
Ingredience:
- 1 balení kuřecích prsních řízků
- Salát Lolo Biondo
- Červená salátová čekanka (Radicchio)
- Salátová okurka
- Cherry rajčata
- Bazalka
- Pesto ze sušených rajčat
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Postup:
Kuřecí prsa omyjeme, nakrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Naložíme do směsi pesta ze sušených rajčat, olivového oleje a bazalky a necháme v chladu odležet, ideálně přes noc. Saláty opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a natrháme. Rajčata a okurku nakrájíme, smícháme se saláty, přidáme čerstvou bazalku a zakápneme olivovým olejem. Naložené maso vyjmeme z marinády, necháme mírně okapat a orestujeme na suché pánvi. Nakonec přidáme k zelenině.
Připravila: Věra Hájková
Zdroj: www.akademiekvality.cz, www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes, DZ Klatovy
Foto: DZ Klatovy

