Je čas pomerančů a některé řetězce je mívají v akci. Pojďte s námi vyzkoušet netradiční šťavnatý pomerančový koláč.
Ingredience
Na těsto:
3 pomeranče
6 vajec
250 g hnědého cukru
1/2 KL mletého zázvoru
1/2 KL mletého muškátového květu
200 g hladké mouky
1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva
200 g mletých mandlí
Na polevu:
4 PL vody
45 g cukru
100 g hořké čokolády
Na ozdobení:
nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
Ještě k tomu:
dortovou formu (Ř 26 cm)
elektrický ruční šlehač ponorný mixér
Příprava
1. Na přípravu těsta omyjeme pomeranče a vložíme je do většího hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme asi 60 minut, dokud nezměknou. Pomeranče vyjmeme a necháme je vychladnout.
2. Pomeranče nakrájíme na čtvrtky, odstraníme semínka a ponorným mixérem rozmixujeme na pyré. V míse vyšleháme vejce s cukrem, zázvorem a muškátovým květem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny.
Zašleháme pyré a mouku smíchanou s kypřicím práškem dohladka, přidáme mandle a zašleháme. Těsto naneseme do vymazané a papírem na pečení vyložené formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 50 minut
3. Koláč necháme ve formě vychladnout.
4. Na přípravu polevy v kastrůlku svaříme vodu s cukrem. Přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud není lesklá. Polevu naneseme na povrch koláče tak, aby stékala po okraji. Ozdobíme kůrou a necháme zatuhnout.
Připravila: Katka Soušková