Gastro

Svačina nejen do školy: olivové žemle

Sbírání kytiček

Ani jsme se nenadáli a prázdniny jsou skoro za námi. Pro školáky to znamená konec letních radovánek a návrat do školních lavic. Pro jejich rodiče to pak znamená návrat ke každodennímu přemýšlení nad tím, co dobrého ke svačině na druhý den připravit. Proto vám společnost FINO ve spolupráci s kuchařkou Karolínou Kamberskou přináší tip na Olivové žemle.

Suroviny:

  • 20 g (půl balíčku) čerstvého droždí
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 250 ml vlažné vody
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje + další 2 na potření
  • 70 g černých oliv bez pecek, okapaných
  • pár větviček čerstvého oregana (příp. 2 lžíce sušeného)

  • Droždí rozdrobte do mísy, posypte moučkovým cukrem a počkejte, až se rozteče (cca 2-3 minuty). Přimíchejte 100 g mouky a 200 ml vlažné vody. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě cca 15 minut odležet, než vyběhne kvásek. Mezitím si posekejte olivy na menší kusy a oregano stáhněte z větviček (máte-li čerstvé). Poté přimíchejte sůl, zbytek mouky a vody, olivový olej, vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout.


    Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 220°C. Těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvořte z něj válec a ten si rozdělte na 16 kousků. Z každého kousku těsta udělejte kuličku, dejte ji na plech, a když máte na plechu všechny, nechte je ještě 15 minut kynout. Vykynuté žemle potřete olivovým olejem. Pečte je zhruba 25 minut dozlatova.

    Olivové žemle můžete plnit různými druhy náplní, pokud z nich chcete připravit třeba svačinu na výlet nebo do školy. Konzervativcům budou chutnat plněné šunkou a sýrem, milovníci italských chutí je mohou naplnit třeba sušenými rajčaty, kapary a mozzarellou – pak už jen stačí uzavřít je do mikrotenových sáčků. 


    Připravila: Katka
    Foto: Fino
    2. 9. 2016

    Přidat na Seznam.cz

    Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

    Diskuze: příspěvků

    UŽIVATEL