Ani jsme se nenadáli a prázdniny jsou skoro za námi. Pro školáky to znamená konec letních radovánek a návrat do školních lavic. Pro jejich rodiče to pak znamená návrat ke každodennímu přemýšlení nad tím, co dobrého ke svačině na druhý den připravit. Proto vám společnost FINO ve spolupráci s kuchařkou Karolínou Kamberskou přináší tip na Olivové žemle.
Suroviny:
Droždí rozdrobte do mísy, posypte moučkovým cukrem a počkejte, až se rozteče (cca 2-3 minuty). Přimíchejte 100 g mouky a 200 ml vlažné vody. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě cca 15 minut odležet, než vyběhne kvásek. Mezitím si posekejte olivy na menší kusy a oregano stáhněte z větviček (máte-li čerstvé). Poté přimíchejte sůl, zbytek mouky a vody, olivový olej, vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout.
Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 220°C. Těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvořte z něj válec a ten si rozdělte na 16 kousků. Z každého kousku těsta udělejte kuličku, dejte ji na plech, a když máte na plechu všechny, nechte je ještě 15 minut kynout. Vykynuté žemle potřete olivovým olejem. Pečte je zhruba 25 minut dozlatova.
Olivové žemle můžete plnit různými druhy náplní, pokud z nich chcete připravit třeba svačinu na výlet nebo do školy. Konzervativcům budou chutnat plněné šunkou a sýrem, milovníci italských chutí je mohou naplnit třeba sušenými rajčaty, kapary a mozzarellou – pak už jen stačí uzavřít je do mikrotenových sáčků.
Připravila: Katka
Foto: Fino
2. 9. 2016