Přemýšlíte, jak netradičně si na Vánoce připravit rybu? Vyzkoušejte tresku v měšci podle Karolíny Kamberské.
Suroviny:
4 filety (cca po 150 g) z bílé tresky nebo jiné bělomasé ryby, bez kůže
sůl a čerstvě mletý pepř
6 brambor
4 karotky
2 kořenové petržele
1 menší pórek
4 jarní cibulky
4 polévkové lžíce čerstvých bylinek (např. hladkolistá petržel, kopr, pažitka, estragon)
3 lžíce olivového oleje
K podávání
cca 4 plátky másla
klínky z 1 citronu
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Filety osolte a opepřete. Brambory, karotku a petržel očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Pórek rozpulte, omyjte a nakrájejte na špalíky, cibulku na plátky. Z papíru na pečení vystříhejte čtyři velké čtverce (malé se špatně balí). Na střed každého čtverce rozdělte brambory a zeleninu, polovinu bylinek, osolte, opepřete a zakápněte trochou oleje. Na připravená lůžka „uložte“ filety z ryb a pokapejte je zbylým olejem. Zvedněte rohy papíru, stočte je a svažte provázkem do měšce.
Pečte na plechu v troubě asi 30 minut. Po upečení přesuňte horké balíčky na talíře a ihned podávejte. Měšec si na talíři otevře každý sám (pozor na unikající páru), předem můžete uvolnit provázek. Na stůl připravte druhou polovinu nasekaných bylinek, máslo a citron, aby si každý mohl dochutit podle sebe.
Foto: Fino