Tvaroh najde využití v teplé i studené kuchyni. Tvaroh je mléčný výrobek smetanové chuti, obvykle tužší konzistence a bílé barvy. Vzniká srážením mléčné bílkoviny – kaseinu.
Druhy tvarohu
K dostání je tvaroh tvrdý určený ke strouhání i měkký, v několika variantách, včetně odtučněné. Velice kvalitní je přírodní bílý tvaroh z plnotučného mléka vyráběný tradičním způsobem, kdy surovina odkapává v sýrařských pytlích, díky čemuž získává jedinečnou chuť i vůni.
Pro zdraví
Podle webu medicalnewstoday.com je tvaroh vynikajícím zdrojem vápníku. Minerálu, který je prospěšný pro kosti a zuby. Dále obsahuje draslík, hořčík, mangan, zinek, měď, selen, nechybí v něm ani aminokyseliny.
Při redukční dietě
Podle webu healthline.com je tvaroh vhodnou součástí redukčních diet. Má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií. Kasein v tvarohu navíc přispívá k pocitu sytosti. Tvaroh je oblíben také u sportovců, protože vysoký obsah bílkovin pomáhá budovat svalovou hmotu. Kasein obsažený v tvarohu se pomalu vstřebává a jeho konzumace před spaním zvyšuje metabolismus a syntézu svalů přes noc, aniž by tento proces ovlivnil odbourávání tuků.
Tvaroh pro krásu
Co pomůže na popraskané paty? Měkkým tvarohem namažte plosky v silnější vrstvě, překryjte igelitem a navlékněte si ponožky. Tento zábal můžete mít také přes noc. Vyzkoušet můžete i domácí masku, kterou připravíte ze 2 čajových lžiček medu, 1 lžičky citrónové šťávy a 2 lžiček měkkého tvarohu. Smíchejte nejlépe v nádobě, kterou postavíte do teplé vodní lázně. Vlažnou směsí potřete obličej, nechte působit 30 minut. Potom smyjte vodou a ošetřete osvědčeným pleťových krémem.
Připravila: Věra Hájková