Společnost

VIP prostřeno. Kulinární parta opět v akci!

Sbírání kytiček

Máte rádi zpěvačku Hanku Křížkovou, faráře Zbigniewa Czendlika, herce Vladimíra Kratinu a spisovatelku a scénáristku Halinu Pawlowskou? Tak se těšte! Tahle čtyřka se vám totiž tento týden představí v pořadu VIP Prostřeno!

Za prvním hostitelem musí ostatní jet docela daleko, až do Lanškrouna. Jak se jim to asi bude líbit?

Farářovo menu

Katolický farář Zbigniew Czendlik zvaný Zibi své milé spolubojovníky s vařečkou zve k sobě na faru. Jestlipak se dočkají požehnané krmě? „Jeden Czendlik není pro církev problém, ale kdyby jich bylo deset, tak už by to problém mohl být,“ řekl prý o dnešním hostiteli kardinál Duka. Co tím chtěl naznačit? Zanechme duchovních sfér a zkusme to prakticky, abychom se dozvěděli, že dnešní menu bude tříchodové: začíná se lehkými zeleninovými saláty, pokračuje se poctivým jehněčí a vrchol večera patří lívanečkům s ovocem. Vypadá to zajímavě, přesto si Zibi myslí, že není až tak podstatné, jaký je člověk kuchař, ani zda dokáže pobavit společnost, protože nejdůležitější podle něj je, jak se u svého hostitele jeho návštěva cítí.

Halina se svěřuje, že nejí celer, jestlipak jí ho Zibi naservíruje? Ovšem na česneku se soutěžící shodnou snad jednohlasně. Hostina začíná modlitbou a pak už stačí jen ochutnávat předložené dobroty. Spisovatelka si však na oko stěžuje, že má jíst a přitom by si tak ráda popovídala, když se u stolu sešla tahle zábavná parta.

Co myslíte, kdo objeví při šmejdění v knihovně cenný misál pražský z roku 1497? A jaká asi bude zábava – nebudou snad muset hosté mýt nádobí nebo žehlit farářovy košile?

Hančino Španělsko

Oblíbená zpěvačka je nejen báječnou hostitelkou, ale hlavně fajn člověkem, u ní se prostě každý musí cítit dobře! Co by ostatní u ni nejraději dali? Halina by chtěla steak a pánové zase českou kuchyni. Netrefí se ani jeden, zpěvačka pořádá španělský večírek. Zahajuje se předkrmem v podobě chuťovek tapas, chybět nebude ani kozí sýr, který má ráda jak hostitelka, tak i Halina. Jako hlavní chod se podává pánev paella mixta a k rýžové pochoutce růžové víno. A dezert? Tím se pro tento večer stanou smažená jablíčka v podobě koulí. „Vím, že nic nevím,“ žasne Zibi nad menu, „to je nějaký slovník cizích slov. Tapasy, nikoliv trapasy?“

Co myslíte, půjde vaření Hance od ruky, nezasekne se někde? A protože se hosté trošku obávají, zda nevypijí všechno víno dřív, než se bude servírovat večeře, navštíví Hanku v kuchyni. Na rozdíl od jiných soutěžících to však usměvavou zpěvačku nepřekvapí, a nevidí důvod, aby kvůli tomu byla nervózní.

Odpočinková zábava – ukázka flamenga –nadchne spisovatelku, kterou potěší fakt, že přitom může sedět a zároveň si připadat temperamentně. „ Já tomu říkám baštonáda,“ pochválil paellu Vladimír a my už se zase můžeme těšit, čím nás překvapí další VIP hosté ve čtvrtek. Laťka je nasazená vysoko, jestlipak ji přeskočí?


Připravila: Marcela

Foto: archiv FTV Prima

23. 10. 2012

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků