Společnost

VIP Prostřeno! se vrací!

Příznivci hvězdného vaření ani dlouho nečekali a jejich oblíbený pořad už je zpátky. Opět se vám představí čtveřice hostů, tak hádejte – kdo bude vařit dnes?

Nebudeme vás napínat, nejprve se jde k herečce Kateřině Macháčkové a ještě stihneme návštěvu u bývalé mistryně v běhu na lyžích Kateřiny Neumannové. A koho uvidíte příště, tedy ve čtvrtek? Těšte se na vícenásobného mistra ČR v badmintonu Petra Koukala a zpěváka Standu Hložka.

Kateřina Macháčkova: menu jako rodinný poklad

Známá herečka a občasná spisovatelka Kateřina uvítá hosty i televizní diváky ve svém domě. Překvapí vás, že její kuchyně je malá? Nebojte se, i tady se můžou vařit doslova poklady! Překrm s pomazánkou z nivy a křenu je vzpomínkou na jejího prvního manžela Petra. Ta druhá bude na dětství, těšte se na polévku drůbeží kaldoun. Hlavní chod patří poctivým českým řízkům z několika druhů masa a nakonec si hosté pochutnají na inspiraci z Paříže – flambovaném banánu, který se zase pojí s hereččiným druhým mužem Ivanem. Proč zrovna tahle volba pokrmů? „Je to rodinné menu, jídla, která mám ráda,“ vysvětluje hostitelka.

Jak asi její kuchařské umění zachutná ostatním? Co třeba sportovci Petru Koukalovi, který právě českou kuchyni moc nemusí? Dívejte se a zjistíte to sami! Naopak prozradíme, že klasické vepřové řízky miluje druhá Kateřina, tak v tomto případě se zřejmě hostitelka trefila do černého. Během jídla přijde řeč i na to, jak velký je rozdíl mezí jídelníčkem sportovce a námi ostatními. Naši reprezentanti se přiznali, že si zase tak velké násilí nedělají. Snad jen milovaný biftek musela Katka Neumannová před závody oželet…

Po pro někoho těžkém menu se hosté vydali na výlet k „zázračné studánce“, aby si po návratu ještě pochutnali na sladké tečce. Věřili byste, že jeden z nich bude jíst banán poprvé?

Kateřina Neumannová: pozvánka na Šumavu

„Na všechny večery se těším, kromě toho svého,“ nechává se slyšet zlatá olympionička Katka Neumannová, která v současnosti pracuje pro armádní sport na ministerstvu obrany a trénuje děti v Itálii. Hosty pozve do svého šumavského penzionu na Zadově; čeká je snad neméně vydatná krmě jako v případě první Katky? „Já mám hory spojené s tím, že si můžu dovolit hřešit,“ těší se badmintonista Petr Koukal, ale marně. Menu je tříchodové a navíc lehké. Jako předkrm se servíruje pečená zimní zelenina s polníčkem a kozím sýrem, následuje mořský ďas se špenátem, houbami a šalotkovou omáčkou a na závěr pohladí chuťové buňky fíky s mascarpone.

„Já mám sladké docela ráda,“ říká hostitelka a nejraději prý kynuté buchty, ovšem na ty si ostatní musí nechat zajít chuť. Proč? Katka svůj večer pojala tak, že bude vařit dobroty, které běžně nepřipravuje. Hosty přivítá aperitivem a jeden z nich jí po předkrmu vysekne poklonu, že snese srovnání s předkrmy ve špičkových restauracích. Následující ryba vypadá rovněž dobře, ovšem co si budeme povídat – pánové by přece jen ocenili poněkud větší porce a Standa Hložek by si rád dal aspoň jeden pečený brambor.

Zábava bude akční, hosté se posadí na boby, jak jim to asi půjde? Aby nenastydli, dopují se svařákem. A v penzionu na ně ještě čeká archivní dezertní víno a čerstvé fíky. „Dezert byl úžasný, miluju sladkosti,“ chválí závěrečný pohár druhá Katka. Ocení totéž i silnější polovina soutěžící čtveřice a dají za to sportovkyni body k dobru, nebo jí naopak nějaké strhnou za „degustační“ porce? Nechte se překvapit!


Připravila: Marcela

Foto: archiv FTV Prima

8. 1. 2012

 


Diskuze: příspěvků