Gastro

VOŇAVÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MANDLOVÝMI LUPÍNKY

Švestky jsou na podzim téměř všude. Stačí je použít do domácího ovocného koláče.

Na přípravu těsta budete potřebovat:

200 g hladké mouky
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
200 g bílého jogurtu Hollandia
3 vejce
1 limetku
180 ml oleje
cca 15 vypeckovaných švestek

Mandlová drobenka

100 g másla
100 g krupicového cukru
100 g hrubé mouky
100 g mandlových lupínku

Postup:

Do mísy nalijeme jogurt, přidáme vejce, olej a přisypeme cukry. Krátce ručním šlehačem rozšleháme, přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a sypkou část zapracujeme. Následně do těsta vmícháme nastrouhanou limetkovou kůru i šťávu z limetky. Protože limetka reaguje s práškem do pečiva, těsto zpracujeme co nejdříve. Do koláčové formy nalijeme zhruba polovinu těsta, na které naskládáme pokrájené švestky a zalijeme zbylým těstem. Posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili prohnětením změklého másla, cukru, mouky a mandlí. Nakonec pečeme na 180 °C zhruba 45 minut.

TIP: Aby byl koláč ještě sladší, můžeme ho jemně posypat strouhaným marcipánem.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Holandia
Zdroj fotografií: Holandia

Diskuze: příspěvků