Gastro

Zapečené brambory s brokolicí a plísňovým sýrem

Sbírání kytiček

Čeho není nikdy dost? Jednoduchých, rychlých a neskutečně dobrých receptů! Jedním z nich jsou právě naše brambory, které jenom zapečete s plísňovým sýrem a brokolicí. Posledně jmenovaná zelenina je mj. zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminů C, D a E, kyseliny listové a vlákniny.

Ingredience:

500 g brambor
1 brokolice
150 g sýra s modrou plísní
100 ml smetany ke šlehání (33 %)
1 vejce
sůl čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej 

Postup:

1. Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou. 

2. Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem. 

3. Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut. 

Tip: Brambory se označují třemi varnými typy – A, B a C. 

Varný typ A (zelené značení) je vhodný především na salát.
Varný typ B (červené značení) využíváme hlavně jako přílohu.
Varný typ C (modré značení) se hodí do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Akademie kvality
Zdroj fotografií: Akademie kvality
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků