Kuličky neobsahují cukr. Jsou sladké díky sušenému ovoci, které má sice vysoký glykemický index, ale přidaný tukv ořeších a kokosu ho sníží.
A k čemu je dobrý nízký glykemický index? Má přímou souvislost s cukrem. „Říká“ nám, za jak dlouho se cukr z pokrmů a potravin dostane do krve. Čím vyšší je hodnota GI, tím rychleji se cukr vstřebá. A vy budete mít tím dříve či později opět hlad.
Pokud si hlídáte váhu, vyhledávejte hlavně potraviny s nízkým GI (<50). Glukóza se z nich vstřebává pomaleji a díky tomu nedochází k velkým výkyvům, hladina cukru v krvi je stabilnější. Což je dobré následně proto, že vás nebudou tak často přepadat chutě „na něco dobrého“. Dokonce byste ani tak často neměli mít hlad.
Hodnota GI neexistuje sama o sobě. Výše GI je ovlivněná vzájemným poměrem tří základních živin – sacharidů, tuků a bílkovin. Také obsahem vlákniny, jež zpomaluje využití cukrů, dále způsobem zpracování potraviny a velikostí porce.
Hodnotu GI ovlivňuje i způsob přípravy potravin. Čím déle budete jídlo tepelně upravovat, tím budete hodnotu GI zvyšovat. Zajímavé je, že hodnotu GI u ovoce ovlivňuje i jeho zralost. Čím zralejší, tím se hodnota GI zvyšuje.
Kuličky se tepelně neupravují. Díky tomu se jejich GI nezvyšuje a všechny obsažené ingredience si zachovají svou výživovou hodnotu.
Ingredience
- 150 g sušených švestek
- 200 g sušených nebo čerstvých datlí
- 1-2 dl teplé vody
- 2 lžíce kokosového oleje
- 100 g mletých dýňových semínek
- 150 g kokosové moučky
- 1 lžička vanilkového prášku
- 100 g mletých vlašských ořechů
Na posypání
kokosová moučka, černý sezam
Postup
Sušené švestky pokrájíme na kousky. Datle nasekáme nadrobno, vložíme je do mísy, zalijeme asi 1 dl teplé vody a rozmixujeme ručním mixérem.
Datlové pyré smícháme se švestkami, dýňovými semínky, kokosovou moučkou, kokosovým olejem, vanilkou a vlašskými ořechy. Poté vytvarujeme kuličky. Polovinu obalíme v kokosové moučce a polovinu v nasucho opraženém černém sezamu.
Připravila: Věra Hájková
Zdroj: kniha Sladkosti bez výčitek, Tatiana Jelínek, Fortuna Libri 2014
Foto: Fortuna Libri