Gastro

Zdravější vánoční recept: Žitné rohlíčky s pistáciemi a citronem

Sbírání kytiček

Hledáte zdravější varianty vánočního cukroví? Vyzkoušejte žitné rohlíčky s pistáciemi a citronem. Proč je žito lepší než pšenice? Žito je, stejně jako ostatní obiloviny, zdrojem komplexních sacharidů. A má přívětivý glykemický index 34, na rozdíl od pšenice, která má glykemický index 90.

Díky obsahu vlákniny se tato energie uvolňuje postupně a pomáhá tak předcházet vlčímu hladu, únavě a nesoustředěnosti. Dále žito obsahuje důležité vitamíny skupiny B (zejména B1, B2 a B6) a minerální látky, jako jsou fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek.

Žito má, alespoň ze zdravotního hlediska, oproti pšenici tu výhodu, že je složité ho před mletím na mouku zbavit veškerých obalových vrstev. A právě obalové vrstvy jsou nejlepším zdrojem vlákniny z obilovin. Při výrobě žitné mouky se proto obalové vrstvy neodstraňují a většina vlákniny tak přechází do mouky, čímž výrazně zlepšuje její výživové vlastnosti.

Vláknina příznivě ovlivňuje funkci střev. Nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice, působí proti zácpě a má příznivý účinek na některá střevní onemocnění (hemoroidy, divertikulitida). Příznivě účinkuje i při redukční dietě. Je to dáno rychlejším pocitem sytosti.

Pro pistácie je typická sladká chuť a zelená barva, díky které vyniknou v pomazánkách či dipech a v cukroví. Podle webu www.ncbi.nlm.nih.gov je zelená barva daná přítomností barviva chlorofyl a právě ta se využívá v potravinářství při přípravě dezertů a zmrzlin. Pistácie mají vyvážené složení živin: nabízejí 55 procent tuku, 20 procent bílkovin, 15 procent sacharidů a také mnoho vlákniny. Vynikají vysokým obsahem draslíku, hořčíku a vápníku, působí tedy pozitivně na snižování krevního tlaku. Dále obsahují železo, zinek, selen, vitamíny A, B, E. Oprávněně se tedy považují za kvalitní antioxidant, chránící tělo i před nádorovým bujením. Často se prodávají pražené a solené, ale raději si je dopřejte naturální.

Žitné rohlíčky s pistáciemi a citronem.

280 g žitné mouky jemně mleté
210 g másla
100 g pistáciových ořechů tm. zelených
7 g třtinového cukru/nemusí být
nastrouhaná kůra z celého citronu

Postup: smíchejte, vytvoříte rohlíčky, pečete 20 min na 150°C

Připravila: výživová poradkyně Petra L. Krajčinovič

Zdroj informací: výživová poradkyně Petra L. Krajčinovič, www.ncbi.nlm.nih.gov
Zdroj fotografií: Petra L. Krajčinovič
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL