Rodina

Jak posílit své sebevědomí

Sbírání kytiček

Věřit si a mít se ráda je základem vašeho úspěchu. A to jak v osobním, tak i v pracovním životě. Pokud máte sebevědomí, má to vliv na naše partnerské vztahy, finanční situaci, kariéru i zdraví. Denně avšak musíme čelit faktorům, které na naše sebevědomí útočí. Vyzkoušejte si pět praktických tipů, jak vnímání sama sebe podpořit.

Napište si pozitivní seznam

Vezměte list papíru a napište si na něj všechny své pozitivní vlastnosti a přednosti. Tento papír si každý den přečtěte a připomeňte si, jak jste skvělá! Nalepte si jej na ledničku, dejte si jej pod polštář anebo si jej klidně noste s sebou na pohovory. Než vkročíte do budovy, stačí si pozitivní seznam přečíst. Pomůže vám totiž i v tento stresový moment.

Chvalte se před zrcadlem

Naučte se chválit a podporovat nahlas před zrcadlem. Díky tomu, že se vidíte, mají vaše slova větší sílu. A tak, když se ráno líčíte, řekněte si nahlas pro sebe: “Mám se ráda” nebo “Vážím si sama sebe”. Není to zcela jednoduché, avšak brzy uvidíte, jakou moc tato slova budou mít.

Zjistěte příčiny vašeho podceňování

Pokud každý den posloucháte vašeho vnitřního kritika a neumíte ho zastavit praktickými pomůckami, budete muset zjistit kořeny vašich nepříjemných stavů. Proč si nevěříte a proč se cítíte méněcenná? Mnohdy naše podceňování řídí náš způsob výchovy, který ovlivňuje tzv. emoční naprogramování. To se dá rozklíčovat pomocí odborníka nebo kouče. V každém případě se dá se sebevědomím pracovat, a pokud vám to nejde o samotě, nebojte se na sobě zapracovat s profesionálem.

Pečujte o svůj vzhled i zdraví

To, jak se oblékáme, upravujeme a vystupujeme ovlivňuje vnímání nás samotných. Když se ráno namažete voňavým tělovým mlékem, dáte si hezký parfém a pěkně se obléknete, hned se budete cítit lépe. Pokud se chcete sama se sebou cítit lépe a důvěřovat si, začněte u vizáže včetně výběru kvalitního spodního prádla. Stejně tak začněte více sledovat, co vkládáte do úst a v jakém stavu je vaše zdraví. Zdravé potraviny a pohyb vám dodají více energie a díky tomu se budete cítit zase o stupínek lépe!

Mějte dny pouze pro sebe

Jsme k dispozici dětem, manželovi, přátelům, ale sebe mnohdy posouváme na zadní pozici. A to je velká škoda, protože bychom přece měly být pro sebe ty nejlepší kamarádky. A tak, dejte si alespoň jeden den v každém měsíci pouze pro sebe. Zajistěte si hlídání dětí, nevařte a nestarejte se o druhé. Zajděte si sama na oběd, na masáž, nebo se jen jděte projít do lesa. Travte čas sama se sebou a přemýšlejte také nad vaším životem a budoucností. Když jste sama se sebou, je to vždy ta nejlepší investice, kterou si můžete dopřát!

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: zenhabits.net/25-killer-actions-to-boost-your-self-confidence/, www.verywellmind.com/how-to-boost-your-self-confidence-4163098, www.nhs.uk/mental-health/self-help/tips-and-support/raise-low-self-esteem/
Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků