5 tipů pro dokonalé grilování

Na grilování si každý může cenit něčeho jiného, ale aby grilovačka dopadla opravdu dobře, vyplatí se dodržovat několik pravidel.

5 tipů pro dokonalé grilování
Zobrazit fotografii v galerii

Není podstatné, co vás ke grilování vede či na něm těší. Důležité je vědět, jak si ho co nejvíce zpříjemnit. I tady platí, že pokud chcete kvalitní jídlo, musíte věnovat patřičný čas přípravě, abyste se už při samotném grilování jen bavili. 


1. Dopřejte si kvalitní maso 

Máte-li k dispozici opravdu kvalitní maso, nemusíte ho nijak dlouho marinovat, stačí ho naložit několik hodin předem: nakrájet, přidat trochu oleje, bylinek, koření. Náš tip – nenechte se omezovat tím, že máte doma hotové směsi koření, jenže třeba na rybu, zatímco plánujete grilovat kuře. Když vám vyhovuje skladba koření, proč ji nepoužít jinak. 


Na co pozor: Marinová masa ze supermarketu chutnají obdobně, navíc mnohdy nepoznáte, když je maso například křehčené. Proto je lepší připravit si vlastní marinádu doma. Obecně se ještě nedoporučuje používat na gril mražené maso. Co se naopak vyplatí? Maso mírně prorostlé tukem. 


2. Grilujte na dobře rozpáleném grilu

K zapalování grilu na dřevěné uhlí/brikety můžete použít tekuté nebo tuhé podpalovače, ekologickým řešením je dřevitá vlna. V grilu navršíte menší hromádku uhlí nebo briket, dovnitř se vloží snítek podpalovače a zapálí se. Podle Davida Bendy ze společnosti Hornbach je k rozpálení dostatečného žáru potřeba asi 25 až 45 minut. Požadované intenzity dosáhnete v okamžiku, kdy uhlíky pokryje jemný bílý popílek. Abyste nepropásli vhodnou chvíli, otestujte to - dejte ruku asi 10 až 15 cm nad žhavé uhlíky Když musíte téměř hned ucuknout (pod 4 vteřiny), teplota je dostatečně vysoká. Teprve potom lze na rošt položit maso. 


3. Jak vytvořit teplotní zóny 

U některých grilů na plyn či elektřinu lze současně grilovat dvě, případně i více různých surovin, záleží na tom, zda lze teplotně ovládat jednotlivé části přístroje. U grilů na dřevěné uhlí/brikety je to složitější. Intenzita žáru se dá do jisté míry regulovat pomocí vzduchových otvorů a rozmístěním uhlíků. Chcete-li teplotu v grilu snížit, palivo rozhrňte více od sebe, a když snížit, uhlíky naopak shrňte k sobě. 


4. Doba grilování 

Odhadnout, že je zelenina hotová, se dá docela snadno. A co (ne)platí u masa? Stále jde o nejoblíbenější surovinu na gril a stejně tak pořád platí, že ho lidé grilují příliš dlouho. Pokud centimetr tlustý steak trápíte na grilu 20 minut, vznikne „podrážka“. Kuřecí špíz po 30 minutách připomíná suché nitě, rybu po stejné době už také nedáte do úst. Dobrým pomocníkem při grilování je teploměr, který se zapíchne do masa a vy tak můžete sledovat i vnitřní teplotu upravované suroviny. Napoprvé vyjděte z tabulek přípravy masa a doporučené doby grilování, ale stejně vám více napoví praxe. 


5. Využijte sous-vide 

Metoda přípravy sous-vide je vlastně tepelná úprava při nízké teplotě bez přístupu vzduchu. K tomu se používají vakuovačky a speciální přístroje, ale prodávají se i sous-vide nástavce na běžné, ale hluboké hrnce. Vtip je v tom, že si šetrnou cestou upravíte maso, vlastně ho předpřipravíte, a přitom si zachová živiny. Dobře uskladněné v lednici vydrží i týden, případně déle, a až půjdete grilovat, maso jen vyndáte z lednice. 


Tip navíc: Oblíbený dip Ivana Vodochodského 

„Mám rád asijskou kuchyni a pálivé, takže ulítávám na dipu Nam Prik Pla, který si dávám k závitkům. Jak si tuhle šmakuládu připravíte doma? Smíchejte rybí omáčku s citronovou nebo limetkovou šťávou, česnekem, vinným octem a hodně chilli papričkami,“ uvádí spolupracovník značky Vitana. 


Připravila: red.

Foto: Pixabay



DISKUZE K ČLÁNKU

6

mám malý domácí gril a griluji si v něm mao i zeleninu, maso nakládám přes noc do marinády, nejčastěji do česnekové

ODPOVĚDĚT

1

Negrilujeme, nezdá se mi to zdravé.

ODPOVĚDĚT

5

mám ráda na gril krkovičku, ale i kuřecí stejky nebo rybu, a k tomu zeleninu

ODPOVĚDĚT

2

krkovici dáváme na gril,zeleninu a také jí pře pečením osolím a poliji jen olejem a když je hotová natírám marinádou

ODPOVĚDĚT

4

My maso nakládáme do marinády,dělám různé dipy, ale pálivé rádi němáme.

ODPOVĚDĚT

4

není nad grilovanou krkovičku

ODPOVĚDĚT

4

Souhlasím, krkovička je nejlepší...

ODPOVĚDĚT

4

griluji maso bez marinády a když je ugrilované pak potírám matinádou,maso je tak ťavnatější

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (8 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Vyberte dětem ten správný kroužek!

Vyberte dětem ten správný kroužek!

Snad nic na světě dětem neuteče tak rychle jako prázdniny. Než se nadějí, budou si...

Titulka pro: Třetina českých dětí se ve volném čase nudí!

Třetina českých dětí se ve volném čase nudí!

Jak žijí dnešní školáci? Co je zajímá a jak tráví svůj volný čas? Na takové...

Titulka pro: Crocsy v novém kabátku

Crocsy v novém kabátku

Ideální boty pro volný čas? To jsou jednoznačně Crocsy. Pokud jste si tuto značku oblíbili,...

Titulka pro: Máte prázdný dětský pokoj? Splňte si sen!

Máte prázdný dětský pokoj? Splňte si sen!

Vaše děti odešly natrvalo z domova a začaly žít svůj dospělý život. Váš život tak...

Feng Shui: Jací jsou lidé s převládající energií země

Feng Shui: Jací jsou lidé s převládající energií země

Minule jste měli možnost se seznámit se základními charakteristikami lidí s energií Dřeva a Ohně.

10 tipů, kterými pro čtyřicítce zachráníte vztah

10 tipů, kterými pro čtyřicítce zachráníte vztah

Vztah je jako květina, o kterou je potřeba pečovat. Pokud ji nechcete nechat uvadnout, je...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

KOZÍ KOLOSTRUM

Ahoj holky, máte některá zkušenost s kozím kolostrem od ...

ZÁŽITEK K VÁNOCŮM

Ahojky :) Docela uvažuju, že bych chlapovi koupila k vánocům ...

BION3

Má někdo zkušenost s Bion3? Jsou to multivitamíny s ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz