Bydlení

Chytré pomůcky ke grilu: hodí se nejen obracečka a kleště

Gril už doma či na chalupě určitě máte, to je základ. Ale kromě samotného přístroje užijete i řadu praktických pomůcek, které vám usnadní práci. Je z čeho vybírat!

Při nákupu doplňkového příslušenství si jen dávejte pozor, zda se zvolená pomůcka hodí právě na váš gril. Některé náčiní či nádobí jsou univerzální, ale jiné zase určené na konkrétní typy grilů.

Základ

Základ představují obracečka, vidlička a kleště, hodí se jistě i štětec na potírání pokrmů a samozřejmě ostrý nůž. Pokud máte rádi špízy, lepší je pořídit si na ně k tomu určené bodáky.

Na gril lze připevnit závěsnou lištu, která vám jednotlivé náčiní „pohlídá“, a vy ho tak budete mít stále po ruce. Doporučujeme: Steaky neobracejte vidličkou, mohli byste je propíchnout. Mnohem lepší jsou k tomu určené kleště, případně obracečka.

Jako z pece

Takzvaný pizza kámen je velice oblíbený, navíc kromě pizzy se na něm dají tepelně upravovat i sladkosti. Prodává se v různých velikostech.

Stojánky a držáky

A co pěkně ugrilované kuřátko? Či snad si více pochutnáte na zelenině? Na to vše myslí i výrobci příslušenství ke grilu. Podle toho, co nejčastěji připravujete, se vyplatí dokoupit nejrůznější stojánky a držáky. Známý a stále velice praktický je například držák na ryby, jejichž křehké maso by se jinak při otáčení mohlo rozpadnout. Některá příslušenství jsou multifunkční, prodávají se například i taková, v nichž lze chystat zeleninu i ryby.

Mřížky a desky

K mnoha grilům se dají dokoupit nejrůznější pečící a grilovací rošty (mřížky) či desky. Například má-li deska z každé strany jiný povrch (z jedné hladký, z druhé žebrovaný), připravíte si na ní více pokrmů. Na hladké straně například bramboráky, na žebrované steaky nebo zeleninu. Při nákupu ovšem neřešte jen tvary, myslete také na vhodný materiál. Například litina dobře akumuluje teplo.

Pozor na teplotu

Moderní grily už bývají vybavené teploměrem, ale pokud máte starší model, pořiďte si k němu samostatný teploměr či termosondu. Při grilování masa stačí termosondu jen zapíchnout do místa, které je nejsilnější – pozor jen na případné kosti.

Různé nádoby

Tady opět záleží na tom, co často grilujete. Pokud chcete najednou připravovat maso a přílohu, stačí položit na gril dvě nádoby. Každá si „pohlídá“ svou surovinu a jejich chutě se navzájem nepromísí.

Na závěr si připomeňme několik zásad správného grilování:

  • Až přístroj po grilování vychladne, je ho třeba omýt, abyste se zbavili všech zbytků potravin. Což platí hlavně pro části, které jsou v přímém kontaktu se surovinami.
  • Při práci dbejte na to, aby nedošlo ke vznícení odkapávajících šťáv. Tomu lze pomoci použitím desek, misek či táců, které tyto šťávy zachytí.
  • Často se griluje maso. Přestože každé potřebuje trochu jiný přístup, obecně platí: nejprve ho při vysoké teplotě zprudka opečte, pak se vytvoří kůrčička a šťávy zůstanou uvnitř. Následně teplotu žáru snižte podle typu masa tak, aby se na povrchu nespálilo.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Hornbach
Zdroj fotografií: Hornbach

Diskuze: příspěvků