Volný čas

5 tipů pro dokonalé grilování

Na grilování si každý může cenit něčeho jiného, ale aby grilovačka dopadla opravdu dobře, vyplatí se dodržovat několik pravidel.

Není podstatné, co vás ke grilování vede či na něm těší. Důležité je vědět, jak si ho co nejvíce zpříjemnit. I tady platí, že pokud chcete kvalitní jídlo, musíte věnovat patřičný čas přípravě, abyste se už při samotném grilování jen bavili. 

1. Dopřejte si kvalitní maso 

Máte-li k dispozici opravdu kvalitní maso, nemusíte ho nijak dlouho marinovat, stačí ho naložit několik hodin předem: nakrájet, přidat trochu oleje, bylinek, koření. Náš tip – nenechte se omezovat tím, že máte doma hotové směsi koření, jenže třeba na rybu, zatímco plánujete grilovat kuře. Když vám vyhovuje skladba koření, proč ji nepoužít jinak. 

Na co pozor: Marinová masa ze supermarketu chutnají obdobně, navíc mnohdy nepoznáte, když je maso například křehčené. Proto je lepší připravit si vlastní marinádu doma. Obecně se ještě nedoporučuje používat na gril mražené maso. Co se naopak vyplatí? Maso mírně prorostlé tukem. 

2. Grilujte na dobře rozpáleném grilu

K zapalování grilu na dřevěné uhlí/brikety můžete použít tekuté nebo tuhé podpalovače, ekologickým řešením je dřevitá vlna. V grilu navršíte menší hromádku uhlí nebo briket, dovnitř se vloží snítek podpalovače a zapálí se. Podle Davida Bendy ze společnosti Hornbach je k rozpálení dostatečného žáru potřeba asi 25 až 45 minut. Požadované intenzity dosáhnete v okamžiku, kdy uhlíky pokryje jemný bílý popílek. Abyste nepropásli vhodnou chvíli, otestujte to – dejte ruku asi 10 až 15 cm nad žhavé uhlíky Když musíte téměř hned ucuknout (pod 4 vteřiny), teplota je dostatečně vysoká. Teprve potom lze na rošt položit maso. 

3. Jak vytvořit teplotní zóny 

U některých grilů na plyn či elektřinu lze současně grilovat dvě, případně i více různých surovin, záleží na tom, zda lze teplotně ovládat jednotlivé části přístroje. U grilů na dřevěné uhlí/brikety je to složitější. Intenzita žáru se dá do jisté míry regulovat pomocí vzduchových otvorů a rozmístěním uhlíků. Chcete-li teplotu v grilu snížit, palivo rozhrňte více od sebe, a když snížit, uhlíky naopak shrňte k sobě. 

4. Doba grilování 

Odhadnout, že je zelenina hotová, se dá docela snadno. A co (ne)platí u masa? Stále jde o nejoblíbenější surovinu na gril a stejně tak pořád platí, že ho lidé grilují příliš dlouho. Pokud centimetr tlustý steak trápíte na grilu 20 minut, vznikne „podrážka“. Kuřecí špíz po 30 minutách připomíná suché nitě, rybu po stejné době už také nedáte do úst. Dobrým pomocníkem při grilování je teploměr, který se zapíchne do masa a vy tak můžete sledovat i vnitřní teplotu upravované suroviny. Napoprvé vyjděte z tabulek přípravy masa a doporučené doby grilování, ale stejně vám více napoví praxe. 

5. Využijte sous-vide 

Metoda přípravy sous-vide je vlastně tepelná úprava při nízké teplotě bez přístupu vzduchu. K tomu se používají vakuovačky a speciální přístroje, ale prodávají se i sous-vide nástavce na běžné, ale hluboké hrnce. Vtip je v tom, že si šetrnou cestou upravíte maso, vlastně ho předpřipravíte, a přitom si zachová živiny. Dobře uskladněné v lednici vydrží i týden, případně déle, a až půjdete grilovat, maso jen vyndáte z lednice. 

Tip navíc: Oblíbený dip Ivana Vodochodského 

„Mám rád asijskou kuchyni a pálivé, takže ulítávám na dipu Nam Prik Pla, který si dávám k závitkům. Jak si tuhle šmakuládu připravíte doma? Smíchejte rybí omáčku s citronovou nebo limetkovou šťávou, česnekem, vinným octem a hodně chilli papričkami,“ uvádí spolupracovník značky Vitana. 

Připravila: red.

Foto: Pixabay


Diskuze: příspěvků