Domácnost

Grilovací manuál (I.díl)

Grilování již dávno není jen způsob přípravy jídla. Stalo se součástí našeho životního stylu, protože jde o skvělou příležitost zastavit se a v klidu s přáteli či rodinou vychutnávat letní pohodu a dopřát si skvělé gastronomické zážitky. Na grilování je potřeba se důkladně připravit. Přinášíme vám rady a tipy, které možná oceníte. V prvním díle našeho manuálu se podíváme na výběr grilu a dalších nezbytných pomůcek.

Vybíráme gril

 Elektrický gril Weber

Elektrický gril Weber

Nabídka trhu je dnes velmi široká. Samozřejmě není ideální hledět jenom na cenu. Podle čeho byste se tedy měli také rozhodovat? Nejprve si ujasněte, kde a jak často budete grilovat. Posuďte také, pro kolik lidí budete většinou připravovat pokrmy, případně kdo bude gril obsluhovat. V potaz berte také vaše možnosti v uskladnění grilu na zimu. Grilovat můžete prakticky kdekoli, nemusíte mít nutně rodinný domek s prostornou terasou či zahradou. Stačí se jen přizpůsobit a vybrat si. K dispozici jsou grily na dřevěné uhlí, plynové (s lávovými kameny), elektrické a vodní grily. Zjednodušeně řečeno – plyn je pro náročné a pro profíky, elektrický šetří čas a místo, odpadá také manipulace s uhlím, gril na dřevěné uhlí je klasika.


Tipy pro vás – na co se zaměřit?

 

  • Dejte pozor, aby bylo možné gril jednoduše přemisťovat a aby s ním šlo jednoduše manipulovat.
  • Zaměřte se na bezpečnost používání. Stabilitu celého grilu i nožiček či stojánků, zajištění, zabezpečení ohně, použité materiály grilu, madel a držáků.
  • Má gril odkládací plochy, odnímatelný rošt, poklop, doplňky a další příslušenství? Využijete je vůbec?
  • Náročnost obsluhy, údržba.
  • Estetické hledisko. Pokud jste opravdoví fajnšmekři a dbáte na styl, nemůžete podcenit ani vzhled. Skvěle vypadají například grily značky Weber z řady Color Line. Jsou mile výstřední, ale nešokují. Vybírat můžete z několika barev.

Na palivu záleží
Pokud si pořídíte klasický gril na dřevěné uhlí či brikety, zaměřte se i na výběr kvalitního paliva. Pro ty, kdo milují praskání dřeva, bude nejlepší použití dřevěného uhlí. Pokud chcete, aby vám uhlí dobře hořelo, sáhněte raději po dražším, ale kvalitním (třeba Weber Steak House Restaurant). Alternativou jsou brikety. Ty se za velkého žáru spalují pomalu, vyvíjejí vysokou teplotu a zaručují dokonalé výsledky grilování.
 

Lupínky pro vůni

Chuť grilovaného pokrmu můžete dotáhnout vůní speciálních udících lupínků. Lupínky stačí namočit do vody a položit je na rozžhavené uhlí nebo díl na uzení u plynového grilu. Maso může získat vůni po ořechách (hickory či pekan) či jabloňovém nebo třešňovém dřevu.

Připravila: Zuzana

Foto: iStock, Weber

16. 5. 2012

 


Diskuze: příspěvků