Grilování již dávno není jen způsob přípravy jídla. Stalo se součástí našeho životního stylu, protože jde o skvělou příležitost zastavit se a v klidu s přáteli či rodinou vychutnávat letní pohodu a dopřát si skvělé gastronomické zážitky.
Na grilování je potřeba se důkladně připravit. Přinášíme vám rady a tipy, které možná oceníte. Podíváme na výběr grilu a dalších nezbytných pomůcek.
Vybíráme gril
Nabídka trhu je dnes velmi široká. Samozřejmě není ideální hledět jenom na cenu. Podle čeho byste se tedy měli také rozhodovat? Nejprve si ujasněte, kde a jak často budete grilovat. Posuďte také, pro kolik lidí budete většinou připravovat pokrmy, případně kdo bude gril obsluhovat. V potaz berte také vaše možnosti v uskladnění grilu na zimu.
Grilovat můžete prakticky kdekoli, nemusíte mít nutně rodinný domek s prostornou terasou či zahradou. Stačí se jen přizpůsobit a vybrat si. K dispozici jsou grily na dřevěné uhlí, plynové (s lávovými kameny), elektrické a vodní grily. Zjednodušeně řečeno – plyn je pro náročné a pro profíky, elektrický šetří čas a místo, odpadá také manipulace s uhlím, gril na dřevěné uhlí je klasika.
Na co se zaměřit
- Dejte pozor, aby bylo možné gril jednoduše přemisťovat a aby s ním šlo jednoduše manipulovat.
- Zaměřte se na bezpečnost používání. Stabilitu celého grilu i nožiček či stojánků, zajištění, zabezpečení ohně, použité materiály grilu, madel a držáků.
- Má gril odkládací plochy, odnímatelný rošt, poklop, doplňky a další příslušenství? Využijete je vůbec?
- Náročnost obsluhy, údržba.
- Estetické hledisko. Pokud jste opravdoví fajnšmekři a dbáte na styl, nemůžete podcenit ani vzhled. Skvěle vypadají například grily značky Weber z řady Color Line. Jsou mile výstřední, ale nešokují. Vybírat můžete z několika barev.
Palivo
Pokud si pořídíte klasický gril na dřevěné uhlí či brikety, zaměřte se i na výběr kvalitního paliva. Pro ty, kdo milují praskání dřeva, bude nejlepší použití dřevěného uhlí. Alternativou jsou brikety. Ty se za velkého žáru spalují pomalu, vyvíjejí vysokou teplotu a zaručují dokonalé výsledky grilování.
Lupínky pro vůni
Chuť grilovaného pokrmu můžete dotáhnout vůní speciálních udících lupínků. Lupínky stačí namočit do vody a položit je na rozžhavené uhlí nebo díl na uzení u plynového grilu. Maso může získat vůni po ořechách (hickory či pekan) či jabloňovém nebo třešňovém dřevu.
Připravila: Věra Hájková