Domácnost

Grilovací manuál (III. díl)

V minulých dvou dílech našeho Grilovacího manuálu jsem vám radili, jak vybrat gril a co potřebujete na správnou párty. Ve třetím dílu vám přinášíme deset rad pro zdravé grilování.

Deset rad pro zdravé a chutné grilování

 

  1. Používejte gril, který je v pořádku. V případě, že zvolíte gril na dřevěné uhlí, obstarejte si kvalitní palivo.
  2. Grilovat lze maso, uzeniny, zeleninu, ale také třeba hermelín (v alobalu). Mějte na paměti, že každá z potravin vyžaduje specifickou „předúpravu“. Například dobu grilování masa zkrátíte naklepáním jednotlivých kousků a vhodným výběrem (mladé netučné maso).
  3. Maso – vždy naložte do marinády nejméně na dvě až tři hodiny. Nejlepší je marinování přes noc. Pro tento účel používejte nádoby ze skla, porcelánu nebo kvalitního plastu, které lze bez problémů umístit do chladničky. Vyhněte se kovovým krabicím.
  4. Den předem je vhodné udělat také některé omáčky, naopak zeleninové saláty by měly být zhotoveny těšně před podáváním.
  5. Včas před samotným grilováním vyndejte maso z chladničky, aby získalo „pokojovou“ teplotu (výjimkou jsou mletá masa a ryby, které je dobré navíc ještě osušit).
  6. Myslete na dostatečné rozehřátí grilu, jen tak docílíte křupavé kůrky, která udrží šťávu uvnitř.
  7. Během grilování maso obracejte speciálními kleštěmi, případně lopatkami, abyste ho nepropichovali a nevytekla z něj šťáva. Zamezte kontaktu případných plamenů s masem a odkapávání tuku na rozžhavené dřevěné uhlí (minimalizujete tak vznik látek nebezpečných pro zdraví). Využívejte možnosti zabalení potravin do alobalu.
  8. Nikdy nepokládejte hotové maso na místo, kde leželo předtím syrové. Nepoužívejte také na syrové a hotové maso stejné náčiní – to je jedna z nejčastějších chyb. Po manipulaci se syrovým masem si pečlivě umyjte ruce.
  9. Kontrolujte, zda je maso dobře propečené, nesmí být na řezu růžové. S podáváním neotálejte, servírovat by se mělo hned po ugrilování.
  10. Nakonec vše pečlivě očistěte, jen tak se příště opět budete těšit na příjemný zážitek.


Připravila: Katka
Foto: iStock
6. 6. 2012


Diskuze: příspěvků