Zdraví

Jak grilovat zdravě a chutně: Co na gril?

Grilování se stalo v posledních letech i u nás velkou módou. Nejde totiž jen o specifickou chuť jídla připraveného na otevřeném ohni. Grilování je také společenská záležitost.

Je nepochybně příjemné se v krásném letním dni nebo teplém večeru setkávat, připravit jídlo, pojíst, popít, posedět, popovídat… Ale je to i zdravé a tělu prospěšné? Přestože grilování nepatří mezi výživovými experty preferované druhy přípravy jídla, je na druhé straně zdravější než třeba smažení. Holdujeme-li mu s mírou, organismu nemůže škodit. Záleží samozřejmě také na tom, CO a JAK na mřížce chystáme

CO aneb chytré ohnivé menu 

Podle nedávného průzkumu zhruba třetina lidí „hodí“ na gril kuřecí maso, o něco méně si pochutná na vepřovém. Mezi tři nejoblíbenější suroviny patří dále tradiční špekáčky, roste také zájem o burgery. Maso zkrátka vede, což rozhodně není špatně. Je totiž důležitým zdrojem bílkovin. „Ty ve stravě musí být vždy nezbytně zastoupeny,“ říká výživový poradce programu Cambridge Weight Plan Ing. Lukáš Vrána. 

Maso na grilování by však z hlediska zdravotního nemělo být příliš tučné, tučné části je dobré předem odkrájet. Rozkladem tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí totiž vznikají závažné karcinogeny, především polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Ty jsou teplým vzduchem zpět vyneseny na opékající se jídlo na mřížce, a tak ho kontaminují. Pomůže, pokud se tučnější maso, třeba oblíbená krkovička, griluje na nepřímém ohni, na lávovém kameni nebo na alobalovém tácku, případě na vodním grilu. Zneškodnit z grilovaného masa stékající mastnotu pomůže také miska s vodou vložená pod rošt, v níž se tuk „utopí“. 

Zelenina nejen pro vege 

Nedávný průzkum potvrdil i jinde než při grilování zaznamenávanou skutečnost – přibývá vegetariánů a veganů. Na mřížce se tak častěji objevují také ryby, sýry a zelenina. „Jestliže chceme v těle budovat nějakou tkáň, potřebujeme všechny aminokyseliny z celého spektra. Při konzumaci masa to není problém, protože je plnohodnotnou bílkovinou. Neznamená to, že v zelenině nebo v luštěninách určité aminokyseliny chybí, pouze jsou zastoupeny v menší míře,“ komentuje tento trend Lukáš Vrána. Nad skladbou jídla je zkrátka v případě, že odmítáte maso, nutné víc přemýšlet. A to i u grilu. Ideální je kombinace zeleniny a luštěnin. 

Zelenina by se však na grilu měla objevovat v co největší míře i u jedlíků masa. Je zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny a její dostatečná konzumace je prevencí mnoha civilizačních onemocnění od obezity, přes kardiovaskulární choroby, diabetes až po rakovinu tlustého střeva i další karcinomy. „Správné stravování a dostatek pohybu může mít velký vliv na to, jak se bude celkově cítit a co všechno bude moci dělat,“ potvrzuje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze. „Pozitivní změny životního stylu začínají nastavením vyváženého jídelníčku a trvalou redukcí váhy. Lékařské studie ukazují, že ztráta pouhých 5 až 7 % tělesné hmotnosti, zdravější strava a pravidelné cvičení mohou nástup diabetu 2. typu oddálit, a dokonce mu zabránit.“ 

Výborný tip na gril jsou například rajčata. 

Zvlášť ta tepelně upravená jsou totiž plná lykopenu. Tento antioxidant se jednak podílí na ochraně organismu před vznikem rakoviny a kardiovaskulárních chorob, ale také posiluje imunitu, snižuje tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Rajčata navíc mají nízký glykemický index a kalorické hodnoty. Podle odborníků na výživu je vhodné sníst asi jedno a půl středně velkého rajčete denně.

Zdrojn a foto: guideline


Diskuze: příspěvků